2023-05-06
朋友轉新工喇,梗係搵個地方食好野去慶吓佢先得喇🎉🎉🎊🥳🥳呢間牛摩好似都有幾間分店,平時新都城個間常常見到好多人食🤩呢間喺調景嶺嘅就好似啱啱開咗無耐,橫掂近近地喺佢新工附近,就去任食放題,盡慶勁食一番先。🤩🤩🤩係調景嶺站上邊都會駅商場二樓,都算方便~約咗朋友六點半,早到咗仲可以行一陣商場先😍😆一早上網睇都決定咗揀「極品美國牛小排」,除咗肉類款式較多,海鮮亦多咗廣島蠔,扇貝同翡翠螺~😍🥰遇啱做緊牛摩台灣祭🎉🥳有好多特式野食🤩🤩有甜品有熟食,亦有邊爐配料😍😍😍另外如果平時加$10食麻辣鴨血鍋,而家同樣價錢可以揀台灣麻辣養生湯,用咗15款藥材黎炮製~變相好似升咗級咁~即刻觸動咗我師奶仔嘅神經😝😝😝😝咁抵我就揀呢個期間限定嘅湯底先~😋☺️台灣祭嘅食品分開咗兩part,一部份係喺外邊自助區嘅櫃入邊攞,而另一部分就係叫牛板腱以上級別放題可以用QR code自己點~👍🏻我同朋友都勁鍾意食台灣貢丸,佢有四款丸,我地全部都點晒😆😆皮蛋紅薑同蘑菇芝心堡真係未試過🥰另外台灣小食梗係要叫喇~點完一轉野食,出去自助區睇下有咩食先~有壽司,有日式前菜,有唔同嘅蔬菜什丸,起碼有三/四十樣,真係要精挑細選先得,始終我嘅q
係調景嶺站上邊都會駅商場二樓,都算方便~
約咗朋友六點半,早到咗仲可以行一陣商場先😍😆
點完一轉野食,出去自助區睇下有咩食先~有壽司,有日式前菜,有唔同嘅蔬菜什丸,起碼有三/四十樣,真係要精挑細選先得,始終我嘅quota唔多,只能夠淺嘗一下。同埋我要留返啲位比牛小排,和牛,牛舌喇😝😝
超正嘅調味料counter,我攞咗一兜蒜辣椒蔥金蒜豉油,另外一兜就係日式豉油加芝麻醬😆可以食兩種唔同風味~
‼️‼️牛呀牛呀牛呀‼️‼️~點咗美國極品牛小排,SRF美國和牛,IBP牛板腱,牛舌,美國特選牛肩肉🥰🥰🥰唔同部位真係有分別,有啲比較肉味濃,有啲肥瘦均勻,入口溶化,有啲比較有咬口😋配埋芝麻醬,一流👍🏻👍🏻👍🏻另外,牛舌切得薄身肉質爽口,好味~
牛肉配埋呢個養生鍋,麻麻辣辣咁~真係一流,好惹味😋
到丸喇📣📣呢個皮蛋紅薑貢丸係我今晚丸入邊嘅No.1,一咬入邊有好多切碎嘅皮蛋😍😍😍呢個配搭真係未試過,好正👍🏻👍🏻一定要食,另外蘑菇芝心堡都要試👍🏻👍🏻👍🏻極推介😋😋
朋友勁鍾意食海鮮,佢勁讚個廣島蠔,夠大粒夠滑夠鮮味😋😋😋另外蝦同扇貝都一定要叫,有quota嘅記得要叫多兩round😝😝😝
唔好唔記得,仲有三大櫃嘅飲品,慢慢揀~😆又可以沖咖啡,有果汁,另外有脆脆朱古力爆谷,泡芙,蛋捲,啫喱,再加DIY乳酪結尾~
同朋友邊傾邊食,環境舒適,野食多羅羅😋😋有我最愛嘅牛肉,朋友又食到佢至like嘅海鮮,仲撞著台灣祭咁多特式野食,啱晒唔同口胃嘅朋友~比錢時同職員講開,佢話好似公司會繼續台灣祭直到5月底~🤩🤩🤩
又一個愉快嘅晚上,希望朋友新工作順順利利~祝朋友快啲升職,跟住又黎食餐好嘅~😝