2024-06-11 304 views
今日約咗朋友食晚飯,朋友提議想鋸扒,我就梗係好喇,於是我地就相約位於旺角太子的金翠餐廳。看見餐廳門口已經感受到嗰份舊式西餐廳的情懷,入到裏面大部分都是卡位,所有裝飾,所有擺設原全來自五光十色, 繁榮嘅香港時代。餐廳侍應熱情招待,送上餐牌。好多選擇,單係鐵板扒餐就超過十幾種,食扒當然要鐵板上啦,這是儀式感的重要性。選擇困難症的我不斷睇睇睇,是日精選晚餐最啱我,因為係乜都有嘅巨人什扒餐,比起美式什扒更豐富。朋友就比較專一點了鐵板帶子西冷牛扒。先來兩客餐包加羅宋湯,好喜歡呢款湯酸甜帶辣嘅舊味道。巨人什扒來了,真係好巨型,有煎蛋、煙肉、司華力腸、牛仔骨、雞扒、厚切豬扒配薯條,淋上黑椒汁,香氣撲鼻,啱晒食肉獸。前菜仲有蟹子沙律清新好味,甜品有的是啫哩加花奶,飲品就免費升級咗杯紅豆冰,滿足感可以話升到爆燈。帶子牛扒推廣價$158,巨人什扒$188-,無加一服務費,懷舊扒餐呢個價錢有呢個質素係值得一再光顧。
巨人什扒餐,比起美式什扒更豐富。朋友就比較專一點了
鐵板帶子西冷牛扒。
先來兩客餐包加羅宋湯,好喜歡呢款湯酸甜帶辣嘅舊味道。
巨人什扒餐
帶子牛扒