2015-03-12 1313 views
來之前仲以為係70後80後的人士開設,所以叫7080。一問侍應之下其實都近磅。就是70年代80年代的意思。細看其裝潢,確帶出韓國七十八十年代的氣派 一張張的懷舊照片 令人邊食邊回味舊時食韓國野 點都唔少得前菜 除左招牌惹味泡菜 我最欣賞既就係豆腐 嫰滑可口 再配鮮脆青瓜絲 同香甜獻汁 完全咁揭開一頓豐富晚餐的序幕 前菜豐富之餘 醬汁既選擇 亦都好有心思 有自家製既麵豉醬 適合重口味的 也有麻油 適合淡味一點的邊聽店員韓式英語既介紹 邊翻menu 選擇困難症又黎啦 叫人點揀呢豬皮食得多,食車仔麵那種半透明嗰款。 一塊塊原塊明符其實「豬的皮」就好少有機會食 就試下佢 肥得黎好有層次感 好彈牙 點埋黃豆粉 嘩 香到...... 送埋飯 感覺好似懷舊既豬油撈飯咁嗜牛既我 又點可以錯過 雪花牛呢 每一啖入口都肉汁滿載 還有牛肋骨 牛肉味好濃 點麻油 又係香到唔識講野最後想特別提個燒帶子 選料好靚 晶瑩剔透 用錫紙燒 帶子汁一點都冇流失 韓燒好少食到 好味又冇咁熱氣總括黎講 7080改變左韓燒一味只有肉 油煙大 (伸縮長煙囪功不可沫)既感覺 而餐廳上上下下都係由地道韓國人營運 感覺好正宗
2015-03-03
  • 豬皮