🕌尖沙咀 重慶大廈特式腰果杏仁咖哩雞燒烤拼盤🕌食咗幾次印度唔同的印度餐廳,今次話說有人未去過重慶食印度菜,見我成日食話要帶佢去試吓,今日就揀咗重慶大廈入面一間印度餐廳試吓🕌未去過重慶大廈的朋友會有啲怕門口的拉客仔好熱情,當行到門口有人介紹餐廳時,只要講你要去邊到餐廳,佢哋就會有員工帶你去,服務好好,今次又好彩遇到重慶大廈名人Jacky 哥帶位,因為佢係香港人,同佢講廣東話就可以,由佢帶上餐廳,佢仲好好人咁安排靚位同介紹食咩 🕌餐廳雖然係室內,餐廳內有印度拱門尖頂窗門同鏡子做裝飾打卡位置,而且昏暗氣氛幾有情調,而且人流不多可以靜靜地坐底傾計都幾舒服🕌炸米餅粒 Paani Poori $60由於友人未食過印度菜,特別點了呢款波波形的街頭小食俾佢試吓,呢個係脆米球,入面係薯蓉及香料,食法係醬綠色的酸湯倒入,再快手一嘢放入口,千其唔好分開咬來食,因為會漏到成身係汁,薯蓉味道加上酸酸甜甜帶微辣,好清新又酸爽,係一個幾特別的小食🕌混合肉拼盤 Tandoori Platter $158今次點了4 mix 肉拼盤,可以試到唔同的燒肉口味,包括串燒雞件,魚塊,香燒春雞,免冶羊肉腸,平時最鐘意食串燒雞塊
🕌尖沙咀 重慶大廈特式腰果杏仁咖哩雞燒烤拼盤

🕌炸米餅粒 Paani Poori $60
炸米餅粒 Paani Poori

🕌混合肉拼盤 Tandoori Platter $158
今次點了4 mix 肉拼盤,可以試到唔同的燒肉口味,包括串燒雞件,魚塊,香燒春雞,免冶羊肉腸,平時最鐘意食串燒雞塊的我,4 款雜錦肉最正依然係燒雞,橙橙紅紅的好香香料味,而第二鐘意的係免冶羊肉腸,少少羶味,肉質比較軟腍而重口味
混合肉拼盤 Tandoori Platter

🕌腰果杏仁雞 Chicken Korma $98
因為成日叫瑪莎拉同咖哩類,襯Jacky 喺到乘機問吓有咩特別,平時唔識叫嘅叫佢推介一吓,佢話叫我試試「腰果杏仁雞」,都係咖哩一種,加入腰果同奶油煮至cream 狀,好香滑咖哩味會輕第點,但會品嚐到奶滑感同腰果香,雞肉係雞胸肉咁樣,鐘意食雞胸會鐘意
腰果杏仁雞 Chicken Korma

🕌分層做的面包全麥味葫蘆巴 Methi Ka Lachha $28
這款唔知中文同英寫咩的薄餅,都係Jacky 推介,話平時我哋食來食去都係嗰兩款,今次幫我點呢一個,果然係唔錯,薄餅上邊會有一啲印度香料,香料味唔會太強,而且少少濕濕的口感帶油份的唔會太乾,配咖哩食好正,想同平時的來點不一樣可以直接試吓
分層做的面包全麥味葫蘆巴 Methi Ka Lachha

🕌芒果奶昔 $35
一如以往的好味嘅印度芒果奶昔,好濃味奶滑帶芒香
芒果奶昔,馬沙拉奶茶

🕌馬莎拉奶茶$25
印度奶茶感覺唔太甜,飲落幾順喉奶滑

🕌今次係友人第一次去重慶大廈食飯,感覺幾得意有點異國風的小旅行咁,而且帶位及餐廳店員都好好人,而食物對於少食印度菜系列的朋友都覺得唔錯,由其鐘意食球形的脆米餅好打卡又好食係一個幾唔錯的體驗

📍 華達印度餐廳 (重慶大廈) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓103-104室

炸米餅粒 Paani Poori