2024-09-24
剛睇完一位茹素YouTuber介紹呢間cafe的短片,估唔到咁快有機會一試。先電話訂位,但當我同朋友周末下午茶時間嚟到,其實冇乜客。餐廳係music cafe,裝修佈置striking,但坐落靜靜地食嘢時,又覺得佢比文青cafe更舒服、清靜(可能係食客唔多而且侍應非常安靜,唔會圍埋吹水)~Plant based delux:呢款all day breakfast有心思,食材多元、豐富;雜菌鷹嘴豆、薑黃椰菜花,自家製薯餅等都係all day breakfast較少見而有特色的食物。牛油果份量足,質素ok;菇同雜豆可能白烚,冇調味,清清地冇乜負擔;薯餅香口;沙律菜新鮮,配黑醋幾好食;黑炭麵包細細件,有2件,因為食物份量多,所以外帶咗洋蔥素肉漢堡:勁大份,自家製薯條係將薯仔直接切成長條,製作用心;朋友讚素漢堡好食,洋蔥炒到帶有焦香甜味。奈何份量大,一般女仔應該食唔曬(尤其我哋要留肚食甜品)Espresso tonic:第一次飲,剛上檯時帶氣,咖啡係fruity;攤凍咗似飲冇氣可樂,幾特別,比起奶啡冇咁漏。我唔知道espresso tonic加咗糖,口味上唔太啱我薑黃麥麥奶:朋友走糖,應該冇原
薑黃麥麥奶:朋友走糖,應該冇原味咁好飲。飲品呈淡黃色,presentation幾靚
抹茶巴斯克芝士蛋糕:價錢以堂食而言可接受,份量亦可以;味道好好,抹茶味濃,碟上亦留有抹茶粉;蛋糕唔會過甜/太苦,碟上有清淡忌廉,配合蛋糕食幾清新,非常推薦!
Brownie:以素brownie (定生酮?)嚟講幾好食,有朱古力的微苦,唔甜;雖然食唔到合桃碎,但食得出合桃味;我鐘意佢的溫度同presentation,鐵板上,熱辣辣!只有一樣麻麻地,就係用餐當日冇雪糕(扣番$30),我唔確定原本係咪有呢個配搭,就係會喺brownie表面淋上份量頗多的greek yogurt;由於蛋糕熱辣辣,greek yogurt加咗上去變得溫舌,唔討好,而且酸,配本身唔甜的brownie,都幾唔夾(雖然我鐘意食greek yogurt),佢配番抹茶巴斯克芝士蛋糕側邊的清淡忌廉會好啲
整體而言,Cafe環境清靜,侍應服務唔錯;價錢方面,主食價格合理,甚至比其他同類cafe平,但甜品有少少貴,原本我哋想點芝麻撻,好似$88/$/98,加埋雪糕就$118/128,最後因為售罄而點唔到,但見隔離檯點咗,件撻都幾細~