2019-09-26
約咗舊同事係旺角食飯,因早到,所以周圍行下,行到西洋菜街,見到有間石燒牛扒店,而個價錢平過去餐廳食一份牛扒餐,鍾意試新野的我,決定叫舊同事嚟哩度晚飯。哩度門口有個電子屏,用嚟自助點餐,店員非常貼心,會在旁幫忙,亦會講解每種牛肉的分別。選擇唔多,只有三種🐂牛肉部位選擇,但價錢就可按個人食量付款,一份餐包湯,飯,沙律菜,飲品任食,又唔駛加一,真係好抵👍。我選咗西冷,朋友選咗牛肩肉。畀完錢,店員會畀個取餐機仔,跟著可自由選擇座位,飯,麵豉湯,沙律,飲品,都係自助形式,當機仔響起時,自行出去取餐。醬汁就有芝麻醬,黑椒汁,燒汁,黑椒,岩鹽等個西冷上枱,厚牛肉係熱石上發出吱吱聲,自己再燒自己鍾意的熟度。西冷咬落都幾淋,有肉汁,加唔同醬汁,都可以提升肉味,但個人最鍾意芝麻醬牛肩肉,朋友話唔錯,肉質較實,有咬口,朋友冇落醬,佢話好的肉,落鹽就夠總括嚟講,肉質唔錯,但唔係最好,不過以這價錢比較,就真係好抵食