2010-09-20
第一城既餐廳都好貴, 而且繁時經常要等位, 所以位於街市的真功夫便成為我的快捷開飯首選.這次就一次過寫所有我試過的食物!北菇滑雞飯第一次食滑雞用上有骨的雞件,難得地食雞有雞味! (要知道在香港能夠食到有雞味既雞一D都唔易!) 可惜第二次食換上無骨雞腿肉, 雖然方便了, 但已經無雞味! 排骨飯太多骨, 而且用好多粉醃, 同酒樓差唔多差.菜肉包 大大個菜肉包係醫肚之選! 雖然用上椰菜, 不是用其他綠葉菜, 但不太遜色. 只是有時豬肉有粉紅色, 食起來感覺不太好.鍋貼餡料同菜肉包一樣. 煎得有焦, 不過擺左好耐, 皮已經發硬了. 都係食菜肉包比較好.蔥油餅曾經是我最喜歡食既蔥油餅! 外皮金黃色, 加上芝麻和大量既油, 夠香口. 只是蔥花比較少. 不過後來覺得太油膩, 就無再食了.最近再去光顧, 發現衛生不太好, 食物也不夠新鮮, 希望可以改善!
這次就一次過寫所有我試過的食物!
北菇滑雞飯
排骨飯
太多骨, 而且用好多粉醃, 同酒樓差唔多差.
菜肉包
鍋貼