2018-07-22
同朋友去左電腦城行過百鴿轉,一齊去吸收下d科技資訊野,XD,IT潛能可能有0.1%嘅升幅。行到咁上下見餓,就去左間新開嘅小叻沙食野,望住個menu,心諗,灣仔旺區黎講價位都幾貼地親民,一碗叻沙最平只係要$39。我地叫左個10吋半長大虎蝦叻沙($108),開邊上蓋住左個碗面,隔離檯狂眼甘甘望住,入啖湯底,嗯...確係有地道叻沙嘅味道,有椰香同香料味。摻摻原來係指緊米粉 加 油麵,新加坡/馬來西亞人點解會諗到咁樣配落叻沙嫁呢?而事實上摻摻搭配叻沙湯飲係好食過單配油麵或者米粉,口感層次豐富左。秘製馬來肉骨茶($62),肉骨茶一定要有濃濃嘅藥材味先叫正宗,唔受補嘅人仲有機會會訓唔到添!一字排煮湯無失手,煲咁耐都仲係好易咬好淋,湯底入口食到陣陣嘅藥材香,配飯食唔錯,我唔好肉都自己食左大半煲湯!呢個價位食到呢個量,無野好講啦。食得太多肉同粉麵,怕便秘,於是叫左個白洽通菜促進腸蠕動。食通菜一定要配佢地嘅馬拉盞醬,因為個醬香香辣辣,寧舍好送飯送菜!加$20有兩串馬來西亞肉串,叫左一串雞 同 一串牛,肉炸得剛剛好,好嫩,配埋個喇沙醬食再正d,𣊬間ko 肉串得左!