2020-09-01
早幾日做野經開元朗,又到午飯時間就梗是要去醫肚啦﹗呢間位於元朗教育路嘅餐廳唔算難搵,由大渠行過幾個鋪位就到。店鋪面向大街,好易就見到,一啲都唔難搵。由於鋪頭12點先開門,我是第一個客,完全唔使等位。店鋪內間隔幾寬敞,而且有晒隔板,唔驚會同隔離互相傳染。不過木凳就略為有些少硬,坐得耐會有少少唔舒服。蒲燒鰻魚丼 ($52)一上枱就急不及待將鰻魚放入口﹗超濃嘅鰻魚味,好香好鮮甜,而且都幾大條,抵食﹗伴碟嘅菜份量都唔少,啱晒我呢啲健康人士,不過醬汁稍為多左少少,食到最後啲飯吸晒汁有啲重口味。蟹籽壽司 - 跟餐 ($5)午市套餐其中一個優惠是可以加5蚊有兩件自選壽司,(好抵啊﹗)蟹籽份量唔少,色澤較橙,同埋味道唔腥,唔錯﹗大家若果驚壽司太多飯會濟嘅仲可以揀少飯添﹗海膽刺身 - 本地 ($98)最後登場嘅是一板本地海膽刺身,海膽嘅份量唔少,有成15-16件,好正﹗﹗首先就咁啪一件海膽,好鮮甜,而且完全沒腥味,非常正﹗之後再試用隨碟附上嘅紫菜一齊食,感覺上就一般,因為紫菜有少少稔。最後再試埋附上嘅飯糰加埋紫菜黎食,呢次嘅感覺就好啲,飯糰帶有微甜,但又唔會蓋左海膽嘅鮮味,唔錯唔錯﹗以呢個價錢食到咁嘅質
店鋪面向大街,好易就見到,一啲都唔難搵。
由於鋪頭12點先開門,我是第一個客,完全唔使等位。
店鋪內間隔幾寬敞,而且有晒隔板,唔驚會同隔離互相傳染。
不過木凳就略為有些少硬,坐得耐會有少少唔舒服。
蒲燒鰻魚丼 ($52)
蟹籽壽司 - 跟餐 ($5)
蟹籽份量唔少,色澤較橙,同埋味道唔腥,唔錯﹗
大家若果驚壽司太多飯會濟嘅仲可以揀少飯添﹗
海膽刺身 - 本地 ($98)
首先就咁啪一件海膽,好鮮甜,而且完全沒腥味,非常正﹗
以呢個價錢食到咁嘅質素嘅日本餐是幾抵嘅,可以再戰﹗