2018-01-22 4805 views
聽朋友講話涮涮鍋出左新野,原來係佢一直想食既蒸氣海鮮塔,佢話雖然唔係真。蒸氣火鍋,但都可以將就下拉埋我去食...雖然自己都好少食蒸氣火鍋(因為太貴)不過見佢個價錢OK,又可以蒸下海鮮都想試試環境依然同之前黎既差唔多,而食物擺位上都冇咩點轉~感覺自己已經黎過好多次,而每次黎到都會食唔同新野。蒸氣海鮮塔,主要以貝殻類為主,包括有青口、蟶子、扇貝、蠔、蜆同蝦,而另外仲有冬瓜、南瓜同豆腐。大部份海鮮都加左蒜蓉同蔥花一齊蒸,令到海鮮可以留住原汁原味之餘,又去到腥味。呢個蒸氣鍋唔需要留意時間,因為店員係我地食之前已經set好晒timing,時間一到就會自動熄。蒜蓉為各種海鮮加左唔少分,而且佢令海鮮既味道更加突出,而我最中意食既其中一款就係扇貝,蒸氣鍋完全鎖住蒸發出黎既肉汁,加上蒜蓉同粉絲加持,令其味覺更加鮮香,而且時間亦較得岩岩好令帶子口感彈牙!食完個蒸氣鍋之後,就到海鮮湯底邊爐!湯底裡面依然有非常非常多既海鮮配料,當然可以另外再加嗌,但就咁食呢個鍋已經令人好滿足,湯底鮮香帶咸,味道不錯。美國肥牛,我fd話打邊爐點都要食肥牛先安樂,雖然明明係食海鮮湯...但都唔緊要照陪佢癲,呢款牛肥瘦均勻,容易入
聽朋友講話涮涮鍋出左新野,
原來係佢一直想食既蒸氣海鮮塔,
佢話雖然唔係真。蒸氣火鍋,但都可以將就下拉埋我去食...
雖然自己都好少食蒸氣火鍋(因為太貴)
不過見佢個價錢OK,又可以蒸下海鮮都想試試

環境依然同之前黎既差唔多,而食物擺位上都冇咩點轉~
感覺自己已經黎過好多次,而每次黎到都會食唔同新野。
蒸氣海鮮塔
而另外仲有冬瓜、南瓜同豆腐。

蒜蓉為各種海鮮加左唔少分,而且佢令海鮮既味道更加突出,
令其味覺更加鮮香,而且時間亦較得岩岩好令帶子口感彈牙!
海鮮火鍋

食完個蒸氣鍋之後,就到海鮮湯底邊爐!
湯底裡面依然有非常非常多既海鮮配料,當然可以另外再加嗌,
但就咁食呢個鍋已經令人好滿足,湯底鮮香帶咸,味道不錯。
美國肥牛
但都唔緊要照陪佢癲,呢款牛肥瘦均勻,容易入口。
我地都嗌多左一啲海鮮黎加料,魚滑呢啲一定要嗌,仲有就係魷魚、青口等。
刺身
打邊爐不忘食刺身系列,嗌既份量好少,因為主要都係佢食,有時唔明點解佢咁刷得,刺身就中規中矩。
燒物,建議係岩岩燒起熱辣辣既時候食,有時拎到番黎凍左就變得冇咁惹味,
帆立貝同冬菇都推介一試~
唔少得最後黎個甜品作結,食開黎間就覺得奶凍同水信玄餅最好食~
每次都食到兩round先肯走人xd 今次食完都好滿足~
海鮮火鍋
美國肥牛