2019-08-04
之前同朋友慶生,佢話想食牛所以我地就嚟左呢間食熟成牛嘅餐廳試下!熟成嘅做法係利用牛肉本身帶有的酵素破壞肌肉的結締組織,令牛肉更加嫩滑。見網上好似好多人食牛腰肉,我就嗌咗2週乾熟成牛腰肉料理。我朋友就嗌咗2週乾熟成牛骨肉料理。 話明生日嘛,所以我地就再嗌咗兩杯黑糖梅酒同朋友點名嘅烤日本芝士年糕。首先上枱嘅係跟料理嘅湯同沙律。湯入面係有牛肉嘅,但係湯嘅味道有啲似冇落鹽嘅羅宋湯,有少少奇怪。烤日本芝士年糕就好好味啦。個皮有少少燒焦嘅味道,一咬入去識勁軟!仲要拉絲! 同放題嗰啲好唔同架!值得嗌!主食方面,我同朋友都覺得牛腰肉好食過牛骨肉。不過因為可以撈飯食嘅肉唔多,儘管個飯嘅份量好細,我同朋友都食唔哂。但係大食嘅朋友係可以免費添飯。總括而言,成餐冇乜特別嘅記憶點,水平一般。
總括而言,成餐冇乜特別嘅記憶點,水平一般。