2017-06-02 1142 views
每次去完電影中心睇戲,都會路過華康茶餐廳,因着各種原因,都未曾入去食嘢。今日,終於第一次來食返個下午茶餐!華康係舊式嘅茶餐廳小店,鋪面細小,仍保留不少舊日味道:包括門口冰櫃、充滿線條美感嘅舊式窗框裝潢(分別在大門口旁和水吧吧頭)、地下墨綠色紙皮石地板,以至牆上嘅時鐘,都充滿着懷舊嘅氣息!餐牌上都是傳統的茶餐廳食物,但沒有什麼所謂首創、獨家、必食嘅推介。我隨意點了一般茶餐廳最基本的~西多士、凍檸茶。西多士上枱的模樣沒有什麼特別驚喜之處,只是一件普普通通的茶餐廳西多士,由兩塊方包夾花生醬做成 ,炸得乾身不油膩... ... 但是當食落去,就覺得味道好特別,越食越好味,中間那層花生醬滲透着一陣陣鹹香味,配上西多士上必備的牛油和糖膠,是一種有豐富層次感且複雜的美味!食完西多士,見到佢仲有賣咖咉多士,心思思又叫了來吃,但味道非常一般,沒有椰香味,跟在新加坡吃的相差太遠了,所以不作推介。雖然這裏只是平凡的味道,但大家請好好珍惜小店那份舊有的情懷!今天不去珍惜,明天就會失去,不要等到失去時,才來打卡、懷緬和悼念。

2017-06-02
$30 (Tea)
  • 西多士