2016-02-26
第 1 次與朋友仔出街撐枱腳,仲要係平安夜,真有點受寵若驚呢 ﹗唓,原來都唔係咩特別意思,恰巧得閒出街食餐便飯之麻。每次都係舊舖的呢,但今晚已 book 滿左,被迫要過黎新舖坐,壽司吧勁細,坐得唔多舒服,仲要撞到有個醉酒小弟弟一條友坐我隔黎,成日眼望望想點 ﹗幸好條友不到十分鐘就埋單走人。先叫支清酒濕濕口,就立即開始前菜喇。蟹膏豆腐,其實幫襯左多年既菜色都無咩點變,只係師傅既演釋手法有點不同啫,好與壞就睇您采數喇。蟹膏甘甜味依舊香濃,豆腐滑滑散發著微弱豆香,加上鮮蟹及撒上蟹籽作點綴,口感就更多恣多采啦 ﹗彈彈蟹肉甜美亦不乏肉汁,卜卜脆既蟹籽每爆一下都充滿咸香,好味道。青葵汁墨魚,涼浸浸加上淡青葵味道清新帶點點海水味,墨魚嚥韌十分有咬口,部份仲係脆卜卜既添呢。鮮淮山漬,爽脆帶著淡淡醬油味道,開胃醒腦,作為前菜非常稱職。螢光魷魚,賣相比較遜息喎,還有為何要加橘皮蓉呢?完全唔夾,強烈既甘苦味道蓋過魷魚鮮味,有點畫蛇添足了。醬油漬好的魷魚本身既咸香味已非常突出,咸中帶濃郁鮮甜海鮮味而且肉質又非常爽脆,浪費了。活馬屎海膽,賣剩最後一隻?梗係要啦 ﹗鮮味十足,不腥而帶甜,非常有彈性,飯或紫菜都唔需
活馬屎海膽,賣剩最後一隻?梗係要啦 ﹗鮮味十足,不腥而帶甜,非常有彈性,飯或紫菜都唔需要,淨食品嚐原紿鮮味。
活海螺刺生,上年食過一次令我念念不忘。今晚有得供應,食過翻尋味,梗係要執多劑啦 ﹗急急試片先,唔夠冰涼喎,要再鎮耐一點先可以呢。
活海螺刺生,點解又要加橘皮呢,太強烈甘味搶晒角螺鮮甜味,而且切得太厚無左脆卜卜感覺,今次位師傅演釋得未夠好呢。
活赤貝刺生,我最愛的活寶貝呢 ﹗夠巨形可以兩份分。超超超甜啊 ﹗香甜爽彈帶滑,真係要拓住塊面大叫幸福呀 ﹗赤貝天然甜味完全佔據每一味蕾,餘韻久久不散,牢牢鎖住您的味覺。
日本生蠔,無名的日本蠔,我都食過多次了,朋友仔未食過,叫兩隻啦。蠔味濃厚而清甜不霸道,飽滿肥美,加上日本醬油萬能蔥蘿蔔蓉清新好味道。
和牛刺生,太冰喇 ﹗咬落直頭牙關打震,從來未試過,要攤攤融點雪先可以食得到甜味呢,師傅們是否太 holiday mood 啊?今晚多翻失準。飲陣酒、傾下計,好快就過左五六分鐘喇,我地再次起動。雪花脂肪紋分佈平均,密集而幼細,和牛高質既印記。融雪後質感幼滑軟棉,索上果醋將牛甜味推到頂峰,清香味道無械可擊。
極上吞拿魚腩壽司、鯛魚腩壽司、油甘魚魚腩壽司,經過一輪猛烈而密集既進攻後,終於黎到中段喇!前菜、刺生,依家到壽司,跟住仲有鐵板燒及湯出場。我一向主要食刺生,每次只會試一兩件壽司架乍,食飯易飽肚咪食唔到更多野囉。專登 order 最最最肥美、最最最多油脂既魚腩做壽司,因為魚油會浸入飯粒之中,更滑更香,又可減輕膩滯感覺。
極上吞拿魚腩壽司、鯛魚腩壽司、油甘魚魚腩壽司,由最瘦既油甘魚腩食起,第 2 鯛魚腩,最後超肥美極上吞拿魚腩 ﹗全部都魚脂滿瀉,油香四溢,甜到頂峰 ﹗從未過鯛魚腩可以這麼棉滑架,跟吞拿魚腩一樣入口即溶,彷如甘露滋潤乾涸大地。油甘魚魚腩結實,鮮魚味係三款之中最濃郁!飽滿乾爽既飯粒泛著輕輕甜醋味道,跟魚生結合得天衣無縫,無可抵擋既引誘,好味至極,非食不可。
炒伊勢海老,熱辣辣見到已經流晒口水,索一索香味,牛油蒜香直擊腦袋 ﹗立即啪件龍蝦球落口,我臉色即刻一沉,唔係咁架麻。被魚生師傅發現了,無緊要呀,如果煮得唔好可以換過架。既然師傅咁講,我就表態啦。炒得過熟 overcook 呢,有點乾硬啊。師傅立即叫 waitress 妹妹吩咐鐵板師傅再炒過隻龍蝦比我,麻煩晒。服務態度滿意,讚。
炒伊勢海老,新龍蝦到喇 ﹗終於達標超執鏟,伊勢海老球爽甜到歡呼!最初朋友仔食之前既失敗作都唔覺得有任何問題,但依家食完就即時覺醒喇,原來龍蝦球可以炒得如此美味,新鮮既味道、龍蝦既味道、海水既味道撞得出神入化,剛剛熟既爆汁爽彈龍蝦肉,熱辣辣加上蒜蓉及龍蝦膏非常惹味濃郁,食極都唔夠 ﹗正正正 ﹗
伊勢海老麵豉湯,每次叫鐵板龍蝦都係兩食,龍蝦頭會去滾湯,可助清清味蕾。微弱龍蝦味道係麵豉湯中緩緩滲出,清香夾雜少許蝦膏味道,而且仍有少許龍蝦肉黏付係殼上,可供細味。
高興滿意的一餐,雖然演繹有點出乎意料,不過都合格既 ﹗平安夜攞您命 $3000 埋單,第 1 次約會抵啦,立即走下場 all night long 飲返杯先。
清酒
蟹膏豆腐
青葵汁墨魚、鮮淮山漬
螢光魷魚
活馬屎海膽