2017-08-23
之前同朋友去過銅鑼灣分店,一試就愛上,價錢合理之餘環境舒適中而且裝修富麗堂皇,所以今次就大屋企人嚟青衣分店試一試。今次我哋係晚餐過嚟,但發現原來星期一至五下午茶時段佢哋係有五折優惠㗎 。宣傳卡嘅另一邊當然係呢間店嘅鎮店之寶皇朝小籠包啦,食用嘅時候要跟返佢哋建議嘅次序。由於菜式嘅選擇實在太多,menu太大本喇,所以都冇辦法一一影低,就影低呢張點餐紙啦,所有餐品都可以喺呢度點,非常方便。雖然青衣店嘅裝修冇銅鑼灣店咁高檔次,但環境亦非常舒適,所有座位都好寬闊,即使餐廳即使餐廳當晚坐滿客人但係都毫無嘈雜感,食得好舒服。香辣蒜泥白肉 $65香辣蒜泥白肉,淨係外觀都已經好有誠意,唔係純粹將幾片白肉上面鋪滿蒜泥,而係每一片白肉入面都會包住好多青瓜絲,在係上面鋪住香辣味嘅蒜泥。雖然蒜味係冇譚仔嗰啲咁濃烈,但呢個食落去有一種清新嘅感覺,青瓜絲中和蒜泥嘅膩感,口感爽脆,非常開胃。成都口水雞 $78家人愛吃辣嘢,但又唔想食水煮魚或者水煮雞咁油膩嘅食物,所以就叫咗呢味口水雞。重口味人士必愛,醬汁沾滿著雞肉,雞肉又非常嫩滑,真係會食到流口水。特色皇朝小籠包(八色) $98主角到,八色小籠包係此店必點嘅。 八種味
香辣蒜泥白肉 $65
成都口水雞 $78
特色皇朝小籠包(八色) $98
主角到,八色小籠包係此店必點嘅。 八種味道有原味,人參,鵝肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香同麻辣。每一款都各自有自己獨特嘅味道,個人比較喜歡黑松露味同芝士味 ,咬入口就有淡淡嘅黑松露味同芝士味感覺好特別。但人參味帶有甘香,未必個個都鍾意。
皇朝擔擔拉麵 $58
擔擔麵,湯底濃郁可口,麵條好好掛湯,仲有大量花生碎增加口感。
鮮蝦雲吞豬骨湯 $65
豬骨湯鮮甜美味,加上蔥花提味。雲吞皮薄餡靚,蝦肉大大隻,但略嫌湯唔夠熱,上枱時只係暖嘅溫度,如果熱啲會更加好。
蘿蔔絲酥餅 $38
酒樓同中菜館常見嘅菜式,但要整得好食就一啲都唔容易。
外皮鬆脆,紋理分明,入面嘅蘿蔔絲軟淋入味,但又未至於林到變咗一pat pat蘿蔔蓉。
聞香蔥油餅 $35
呢款蔥油餅簡直係童年回憶,我叫佢做車轆蔥油餅,而家只有到一啲傳統啲或者舊式啲嘅店鋪先會可以食到。
聞落去已經有好濃嘅蔥油味,咬落非常鬆化,令人回味無窮,齒頰留香。
順帶一提,呢間店嘅上菜速度真係非常非常快,可能我又掛住影相啦,搞到成枱都係食物要快快食。
擂沙湯丸 $38
甜品環節,叫咗兩款,雷沙湯圓外皮煙韌有咬口,入面嘅芝麻餡料甜度適中 ,不過食一至兩粒就夠曬,再食得多會好濟。
檸檬蘆薈桂花蜜 $28
桂花蜜非常滋潤, 淡淡嘅檸檬清香,再加埋入面嘅蘆薈粒粒 ,同屋企人好快就清曬了。