2017-12-08
今日同媽咪行過大埔舊墟,見肚餓,兩個就入咗嚟呢間算係新開的正宗生煎包店試下😏😏。睇下個午市餐牌,價錢好抵下💪🏼👍🏻👍🏻,$35-45左右,已經有兩款食物連飲品,我地兩個大食積忍唔住見咁平,叫到成枱都係餸🤣🤣!差d張枱擺都擺唔落😂😂😆😆呢間小店好細間,小店格局,但菜式都算得上包羅萬有,同一般上海小館嘅滬式菜都有齊,呢個係估唔到!👏🏻👏🏻入返正題,食物叫咗:糖醋排骨菜飯🐷 🍚+ 涼拌青瓜套餐:$36+$12糖醋排骨係用一字排嚟做🐖🐖👍🏻💪🏼,有四件,肥瘦勻稱,煮得淋身,帶點酸酸甜甜😋,好開胃,配上健康的菜飯,一流嘅配搭🎉🎉涼拌青瓜小食🥒🥒🥒,呢個小食幾辣下⋯不過略微青瓜有點草醒味🍃🍀☘️,但個醬油係唔錯,夠刺激味蕾!🔥🔥韭菜豬肉水餃湯麵 🍜🍜+ 小籠包🐷🐷(四隻):$32+$22韭菜豬肉水餃湯麵有成六隻咁多,只係食水餃都夠飽了!韭菜豬肉餡夠足料,啖啖肉🤤😋,$32呢個價錢好鬼抵食!加少少辣椒醬調味🤤,正,麵質唔會過淋,唔錯!嚟到小籠包💨💨,一籠四隻,一上枱已經聞到香噴噴!忍唔住趁熱食,一咬開,d 肉湯就爆哂出嚟💦💦,好誇張,皮算薄身,睇下張相就知,有圖有真相!我可以説,呢個$22(4隻)小籠
入返正題,食物叫咗:
糖醋排骨菜飯🐷 🍚+ 涼拌青瓜套餐:$36+$12
嚟到小籠包💨💨,一籠四隻,一上枱已經聞到香噴噴!忍唔住趁熱食,一咬開,d 肉湯就爆哂出嚟💦💦,好誇張,皮算薄身,睇下張相就知,有圖有真相!我可以説,呢個$22(4隻)小籠包,絕對拍得住「霸X山莊」🤗😏🤗😏, 媽咪就極力推介呢個小籠包,豎起手指公讚好!👍🏻👍🏻👍🏻而抵食程度係100分💯💯💯💯
跟住當然要試吓呢度嘅招牌菜招牌生煎包😋😋 ,散叫唔跟餐$16/2個,如果套餐嘅話就係$14/2個。
我地晚叫咗兩個嚟試吓,招牌生煎包有出爐時間,當我地食完晒所有嘢之後,剛好招牌生煎包出爐上枱!生煎包賣相脹卜卜,外皮煙韌,半肥瘦肉餡鮮濃,湯汁豐盛,果然係招牌菜😻,好食也!🤤🤤
😙😚
總括: 呢餐食得好滿足,平靚正,平民化價錢,支持支持!媽咪話佢聽日就要再嚟encore!!!哈哈🤣🤣🤣👏🏻👏🏻👏🏻
糖醋排骨菜飯套餐
韭菜豬肉餃子湯面