2018-08-19
上次食完米芝連級拉麵,即刻上咗癮 !好想再食拉麵,飲湯底!但米芝連呢啲級數點可以成日食呢!我緊係要搵番啲價錢平民化少少嘅舖頭,咁咪可以俾我成日食到!講到平民級,我就緊係喺openrice度搵深水埗區,估唔到有間真係專食拉麵嘅小店 - 麵屋黑岩! 今日同朋友叫咗兩碗拉麵,一個小食,朋友就另外加咗一個配料 : 替玉! 拉麵方面共有四款:原味,辛辣,黑蒜,同埋櫻花蝦!自己不嬲都鐘意食黑蒜味,當然一嚟度已經好快揀好咗!朋友就喺店員推介下點咗櫻花蝦味做湯底,店員話只有呢款用咗雞湯同豬骨淆製而成,其他三個都係只用豬骨煲!至於叉燒配料,佢有兩款叉燒可以選擇,一款係厚切叉燒,另一款係火炙叉燒!我同朋友當然一人叫一款,咁就可以試齊兩種口感!由於拉麵本身只包叉燒,所以我額外點多咗個流心蛋!小食就叫咗薯片雞翼! 首先講下櫻花蝦湯底味道清甜,有好多櫻花蝦乾做配料,就咁食蝦乾,少少脆得嚟又有好似蝦乾本身嘅e un嘅口感,配埋清甜嘅湯底,鮮味好出!至於我自己order嗰碗,黑蒜味好香濃,我叫嘅火炙叉燒比厚切叉燒較淋身,而且有少少燒烤嘅味道!額外加嘅流心蛋,呢個真心推薦,好甜,而且做到全流心狀態,好好味!到最
到最後就係薯片雞翼,好厚而香脆嘅外皮,肉汁鮮嫩,唔好炸到好乾,做小食一流,如果配番支清酒就無敵!