男友話,成日聽我講「粉嶺無人不知嘅雅士餐廳」聽左5年啦,但一次都未去過🤣。最近見到有youtuber介紹粉嶺餐廳,勾起佢對雅士嘅興趣,所以的起心肝,星期六一定要試下佢。下午1點左右嚟到餐廳,雖然唔駛等位可以直入,而令我誤以為唔多人,但原來入面已經坐滿,只係我地咁啱遇到剛離座嘅客人。除左有午市餐牌、各類意粉、飯類外,其實仲可以自選海鮮拼扒,非常彈性。點餐後職員送上餐包及餐湯---周打魚湯、羅宋湯魚湯比想像中好,有魚粒係入面、唔腥、又唔會好重麵粉味;羅宋湯就正常發揮。餐包暖笠笠,個人中意沾湯食多過搽牛油。西冷 $92比牛柳厚身D,不過肉質實D、同埋有筋。伴菜嘅薯條係新鮮炸出嚟,好熱,但唔脆。牛柳 $94牛柳有兩薄片,比西冷更有肉味。雅士曾經係新界區最高級嘅西餐廳,已經開業4X年,外觀望落簡潔,但原來店內幾有情調,懷舊扒房感覺🙊。當日我地坐卡位,座位闊落,頭頂上面有假藤蔓,整體地方算乾淨,對於第一次嚟雅士嘅男友表示印象良好。至於食物方面,兩款扒都有用鬆肉粉”拿”過,亦唔太有牛味,可以想像為港式牛扒,但如果食埋個環境,加埋職員工作態度良好,拉上補下,整體感覺唔錯。

點餐後職員送上
餐包及餐湯---周打魚湯、羅宋湯

餐包暖笠笠,個人中意沾湯食多過搽牛油。

西冷 $92

牛柳 $94

牛柳有兩薄片,比西冷更有肉味。

2023-03-18
$100 (Lunch)