2020-04-16
早排去完泰國旅行,特別掛住泰國菜,所以同屋企人一齊去食泰國菜。呢間舖頭雖然細細地,裝修亦好似普通茶記咁,但食物嘅質素好好,亦都似係泰國人打理,嘢食都比較正宗。呢個泰式炒麵好足料,好似張圖咁見到有炒蛋、蝦仁、芽菜同蔥。味道偏甜酸辣,加左檸檬汁之後個酸味會更加強烈。好似普通泰式炒麵咁,啲麵條會比較淋淋囉囉,一個人食應該好飽。我特別欣賞佢炒熟左啲芽菜,因為有啲泰國人會擺啲生芽菜喺泰式炒麵隔離,食落去都幾唔夾同埋有草青味。當然每個人對食嘢嘅感覺係唔同,我比較鍾意熟嘅芽菜。第二樣叫左我最鍾意嘅木瓜沙律。呢個沙律佢整得都幾辣,建議唔食得辣嘅人唔好叫呢個。就算平時好食得辣嘅人,都記住同佢講小辣。呢次我係冇嗌小辣,食到噴火。但係木瓜沙律嘅口感好好,同花生、番茄仔、少少生菜夾埋一齊,食落去好清爽,亦有飽肚感,同時又幾健康。