2017-07-07 72 views
太子荔枝角道的星廚,外表不大起眼,以為只是間普通的西餐廳,百幾元的套餐估唔到有咁好嘅質素。磨菇湯保留粗粒的東茹增加口感,熱辣辣的湯便可以令我加分不少。烤焗咸豬手配特式酸菜豬手超巨型的,配了自制燒汁,芥辣,黑醋等可按個人口味加添。肉質好嫩好入味,又唔會太咸,最正是外皮烤焗得脆中又有柔韌的效果,即是唔會太乾太厚,反而似微焦的年糕般,口感一流。芝士牛扒選用頂級法國芝士,待應説這原塊芝士都要二仟多元,放在全港只有幾間餐廳使用的烘芝士機上,發熱線令芝士慢慢熔化,面層亦漸成焦香效果時便撥出放在牛扒上,芝士獨突的香味頓成主角,牛扒,薯條,鮮東菇,沙律菜也絶不求其,一样新鮮好味。香煎法式豬扒配萍果醬自家製的萍果醬鋪在厚厚的豬扒上,賣相吸引,萍果醬不酸不甜,自家製自然食得健康,開胃醒神之餘感覺冇咁油膩,豬扒又好軟熟。甜品意大利奶凍全雲尼那代替香油,没有奶,質感味覺具佳,伴士多啤梨醬令味道有平衡有提升。Tiramisu初試有酒香味道,非常出衆的蛋糕,但待應說那只是因為使用高濃度的上等咖啡粉製作出来的效果,並說他們的甜品質素拍得住中環的高級餐廳,而且每日新鮮製作,限量供應的。百幾元的套餐有咁嘅份量同質素,確

磨菇湯

保留粗粒的東茹增加口感,熱辣辣的湯便可以令我加分不少。

烤焗咸豬手配特式酸菜

芝士牛扒

香煎法式豬扒配萍果醬

甜品
意大利奶凍

Tiramisu

百幾元的套餐有咁嘅份量同質素,確實驚喜,更驚喜是連廿多元的甜品都咁有水準