2024-11-18
bookmark咗呢一間餐廳好耐,見佢地嘅menu係用黑膠唱片製成,覺得好新奇,而且用平民價錢就食到fine dining01 Welcome drink-鼠尾草青提紅酒醋疏打Welcome drink結合咗鼠尾草、青提同紅酒醋。搭配相當獨特。鼠尾草嘅清新草本風味混合青提嘅果香,以及紅酒醋嘅酸味同層次感,味道好豐富02 Trio Starter-48 個月風乾火腿配蜜瓜果凍-冧酒車厘子鵝肝慕絲-火炙日本甜栗忌廉芝士撻配鵪鶉蛋侍應上菜嘅時候會介紹食用嘅先後次序,由淡至濃咁食。三道前菜擺盤好精緻,同時展現咗廚師豐富嘅創意同精湛嘅廚藝。風乾火腿搭配果凍平衡左鹹味同甜味。鵝肝慕絲造型好靚,冧酒味好出,配上鵝肝慕絲順滑嘅口感。而甜栗忌廉芝士撻同鵪鶉蛋嘅組合帶來味道層次好豐富,黑松露味好濃郁。03 Soup-椰絲牛油果蜜瓜凍湯第一次飲凍湯,感覺好似飲緊果汁咁,似係青瓜汁加蜜瓜汁,飲落好清甜,解膩一流,湯嘅質感比較Rich,真材實料打出嚟,表面灑上嘅椰絲更加係畫龍點睛嘅一筆,值得一試-千邑龍蝦濃湯食西餐最鍾意飲嘅就係龍蝦湯,呢度嘅龍蝦湯都好出色。湯嘅質地厚得來依然保持到順滑嘅口感。入口係滿滿嘅龍蝦鮮
01 Welcome drink
-火炙日本甜栗忌廉芝士撻配鵪鶉蛋
03 Soup
-椰絲牛油果蜜瓜凍湯
-千邑龍蝦濃湯
食西餐最鍾意飲嘅就係龍蝦湯,呢度嘅龍蝦湯都好出色。湯嘅質地厚得來依然保持到順滑嘅口感。入口係滿滿嘅龍蝦鮮甜味,而且仲有好大隻嘅蝦可以食。
04 Main
-紅花西班牙海鮮飯 $398
海鮮飯用料非常豐富,有虎蝦、鮑魚、魷魚同蜆,超級足料。海鮮都非常新鮮,成個飯充斥着海鮮嘅鮮味😍飯都煮得恰到好處,口感適中,超級推薦!
-咖啡香料烤澳洲 M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅 $488
牛扒肉質本身就好好,加上廚師烹調得好出色,我哋叫咗五成熟嚟到生熟程度啱啱好,見到色澤好靚。入口有口感得來又唔韌,點汁食有另一番風味,感覺再清新啲。另外煙肉芝士玉米餅亦都好特別,同想像中有啲出入,有d似玉子燒。
05 Trio Desset Platter
-朱古力红桑子開心果脆脆•薰衣草薑檸啤•青檸椰子薄荷意式沙冰
呢個desser platter擺盤又係超級靚,睇得出餐廳花咗好多心思,三種甜品各自有自己獨特嘅風味,由清新到濃郁。個人最鍾意開心果脆脆😋
06 Outro Drinks
-桑格利亞葡萄玉桂梳打
朋友叫咗呢杯梳打,賣相好靚,葡萄味清新
-熱紅蘋果洋甘菊茶
呢杯飲品造型好精緻,入口係一浸迪士尼嘅味道🤣滿滿嘅蘋果同肉桂味,甜度亦都恰到好處,推薦!