2016-04-24
潮州打冷今日第一次寫食評,當然要揀番間屋企附近嘅好嘢食。呢間暌記開咗響新蒲崗都好多年,雖然響垃圾房隔離,但好多時夜晚都座無虛席。咁受歡迎當然有佢嘅原因啦,所以今日同小學同學敘舊,就選擇左黎你度,貪佢夠平又好食!我哋一坐低,就叫姐姐來介紹有咩好嘢食,姐姐話椒鹽鮮魷,胡椒豬肚湯,椒鹽豆腐,蠔仔粥都好多人點! 先講講蠔仔粥,我哋七個人點左個大嘅蠔粥都好夠分,蠔粥好足料,豪仔肉同瘦肉嘅比例差唔多有一比一,同埋粥底都好杰身,唔會食粥食到好似飲水咁,而且啲米煮得唔會太林,咬落有口感,個個都話正! 再來椒鹽豆腐,豆腐炸得金黃,有落外面硬硬地,但入面好軟,而且味道鹹鹹地,上面仲有啲炸蒜,非常惹味! 呢個八珍煲都好唔錯,朋友話呢個好抵食,估唔到入面有大蝦,粉腸,豬潤,豆腐,呢煲野真係好足料,而味道就好似平時食豆腐火腩煲嘅醬一樣,好正!