2023-08-07 42 views
上星五晚, 我地去佐去咗西九龍中心嘅「紅蔥頭」餐廳食嘢!好耐冇來呢一區,中學時期成日去頂樓溜冰同玩過山車。真係好懷念!晚餐我叫咗兩個SET嚟食,分別係4號嘅鐵板牛柳拼炸魚(7成熟)同埋6號嘅鐵板肉眼扒(5成熟)。餐廳嘅服務幾好,員工態度好好,好有禮貌!首先上嚟嘅係羅宋湯,味道好濃郁,湯底入口滑溜,真係開胃又暖胃㗎!我真係一啖接一啖咁飲,令人回味無窮!再來講下我嘅飲品,一杯熱奶茶同一杯凍奶茶。話真係,香港嘅奶茶,冇得輸嘅!熱奶茶香濃馥郁,啖住一口,啊味道就喺口中散佈開嚟,好滿足呢!凍奶茶更加係消暑聖品,凍凍地飲落去,真係好解渴!最後嚟緊就係主角嘅鐵板料理啦!我地叫咗5號嘅鐵板牛柳拼炸魚同埋6號嘅鐵板肉眼扒。牛柳好嫩好滑,每一口都似入口即溶,而炸魚外脆內嫩,鮮甜多汁,真係好正啊!肉眼扒大大塊又厚身,肉質鮮嫩,五成熟嘅口感啱啱好,完全冇多冇少,火候控制得好好,值得稱讚!

$150 (Dinner)