2021-05-10
除咗泰國菜之外,我都好鍾意食越南野。呢間越南餐廳已經有好多朋友叫我去試,結果真係冇失望😛平日夜晚嚟都要等咗一陣先有位,仲要keep住有客排隊,可想而知呢間越南餐廳有幾出名。。。🔘越式法包 $45評分: 🌕🌕🌕🌕🌕評語: 呢個係一定要食!店主會幫我哋切開先上,兩個人share食就啱啱好,法包烘至脆身,而且非常足料,有扎肉、青瓜、醃蘿蔔絲、肝醬、芫荽,令到口感非常之有層次,酸酸甜甜非常開胃。👍🏼👍🏼👍🏼。。🔘烤豬肉撈檬 $55評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 豬肉醃得好入味,烤焗完仲keep得好juicy,生熟程度啱啱好,有肉汁得來又唔會太乾。撈檬大大碗非常之足料,配料有花生碎、蘿蔔絲、生菜,口感豐富。唯一可挑剔係麵質比較易碎好難夾起。。。🔘牛油果沙冰 $30評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 如果話似沙冰,我會話佢比較似奶昔多啲,而味道偏向重奶味,當中帶有淡淡的牛油果味,而牛油果沙冰都係真材實料,唔會太甜。。。🔘榴槤糕 $8評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 本身想試佢嘅斑蘭綠豆糕,但原來斑蘭綠豆糕十分之搶手,要早啲嚟先有機會試到。既然無緣賣晒,就一於試下佢哋個榴槤糕。榴槤糕有淡淡的榴槤香味,質感其實同椰汁糕差唔多
🔘越式法包 $45
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
🔘烤豬肉撈檬 $55
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
🔘牛油果沙冰 $30
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
🔘榴槤糕 $8
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 本身想試佢嘅斑蘭綠豆糕,但原來斑蘭綠豆糕十分之搶手,要早啲嚟先有機會試到。既然無緣賣晒,就一於試下佢哋個榴槤糕。榴槤糕有淡淡的榴槤香味,質感其實同椰汁糕差唔多,如果平少少個性價比會高啲。
。
題外話就係見到好多人都有叫番茄蟹膏湯檬,但今次真係好飽,食唔到咁多野,下次我會想嚟試埋😍同埋希望可以食到斑蘭綠豆糕。
🔻深水埗A2出口直行就到
🔻小店座位有限,可能都要排隊呀
🔻只收現金,記得拎Cash!!!
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️