2014-04-24 5992 views
難得王子飯店有中式點心下午茶餐團購,朋友們又有興趣,所以一於試試啦!是日book左兩點鐘,我同另一友人已準時到達,但另外兩人仲未見影,所以我們慢慢坐、傾傾計,雖然我地等左半個鐘佢地都未到,不過侍應都無催我地 (book左2pm-3:30pm) ,而且服務好好!另外兩人終於到達,食物都好快送到! 先黎挪威煙三文魚沙律,竟然中菜會有沙律食,味道不錯,但煙三文魚比較薄。之後每人有半邊既招牌王子鴿,本身唔太喜歡食乳鴿,因為覺得肉質怪怪的,但係我非常歡喜呢隻王子鴿! 十分香口又唔油膩,皮脆肉嫩, 得半邊有d唔夠,想再食! 差唔多食完乳鴿後兩層點心架就送上,上層係王子蝦餃公子燒賣,賣相普通,不過真材實料,我覺得應該係師傅喺廚房即叫即包即蒸既,因為我地坐喺廚房前面見到師傅不停搓。而且蝦應該係新鮮既,其中一位友人因會對蝦敏感,試過一次喺某尖沙咀五星級酒店既點心任食,食完燒賣十分鐘後,面上立即出現敏感! 不過今次完全無事, 所以應該係好新鮮! 下層係油炸食物,义燒餐包、與別不同春卷、酥皮蛋撻、蘿蔔絲酥餅,個人比較欣賞蘿蔔絲酥餅,熱辣辣,而且裡面有滿滿既蘿蔔絲,十分香濃! 而與別不同春卷亦不錯,裡面包裹住

挪威煙三文魚沙律
招牌王子鴿
王子蝦餃公子燒賣
下層係油炸食物,义燒餐包與別不同春卷酥皮蛋撻蘿蔔絲酥餅,個人比較欣賞蘿蔔絲酥餅,熱辣辣,而且裡面有滿滿既蘿蔔絲,十分香濃! 而與別不同春卷亦不錯,裡面包裹住多種蔬菜,外皮非常脆! 反而义燒餐包同酥皮蛋撻無特別。
食完下午茶餐之後有d未盡興,攞左餐牌睇下仲有咩好野食,以米之蓮食肆黎講,點心唔算好貴。不過唔想食得太飽,所以只係揀左鮑汁鳳爪流沙包蛋白杏仁茶。鮑汁鳳爪味道香濃,膠質豐富,食完會痴住個咀!
 而流沙包裡面既餡真係會流,食完仲唔會太漏! 反而對蛋白杏仁茶有d失望,蛋白太少,味道唔夠而且太稀。
鮑汁鳳爪
流沙包
蛋白杏仁茶
用團購既價錢可以食到米芝蓮餐廳真係非常物超所值! 餐廳環境亦十分舒服,坐到唔捨得走,所以下次一定會再黎!

2014-04-12
$150 (Tea)
招牌王子鴿
王子蝦餃公子燒賣