係近朗屏站條教育路有間隱世海南雞專門店🐔我朋友住係附近話好多街坊幫襯,上星期就帶埋我入去食🤣一入去就見到滿座咁濟,好彩店員安排到張廚房前嘅二人枱,可以一路望住師傅斬雞🐔一路食嘢👅🐔無骨海南雞飯 ($58) 4.5/5食落去真係完全超出期望😍本身聽老闆講餐廳嘅海南雞係自家農場飼養嘅,使用粟米餵飼,佢哋係嚴格採取冰鮮送港嘅方式🙋🏿‍♀️完全唔洗雪藏,最重要係完全無添加激素🥶他們揀用130日養大嘅雞,以確保雞肉嘅質量同口感~再配上秘方調配嘅質感,味道鮮美嫩滑又豐滿🤤雞肉鮮嫩多汁,冇乜多餘嘅肥膏,仲要去埋骨~每一啖都感受到佢嘅鮮味!醬料餐廳唔同出面食海南雞嘅用三格醬料,反而用平時食白切雞嘅葱油,老闆話餐廳啲雞嘅鮮味配葱油食已經好正,根本唔使用三格嘅味嚟cover雞味😎黃薑飯嘅香氣扑鼻,質地綿密,同海南雞配搭直情天衣無縫🥰🪿無骨鹽水加積鴨飯 ($58) 4/5餐廳所用嘅鴨肉絕對係新鮮同高質😳同出面好多店嘅鴨肉唔同,餐廳啲鹽水加積鴨帶有獨特嘅風味,鴨肉帶有微妙嘅香氣,但並無太重嘅腥味~而且鮮嫩多汁,配上餐廳自家製嘅酸汁,每一啖都品嚐到佢獨特嘅滋味🤤🐷香茅豬扒 ($30) 4/5上枱外觀金黃酥脆😳勁香

無骨海南雞飯
🐔無骨海南雞飯 ($58) 4.5/5

無骨鹽水加積鴨飯
🪿無骨鹽水加積鴨飯 ($58) 4/5

香茅豬扒
🐷香茅豬扒 ($30) 4/5
上枱外觀金黃酥脆😳勁香,添加咗豐富嘅香茅和其他調味料~保持咗多汁度,亦同時保持咗咬口🤩

紫菜肉碎湯
除咗主菜,餐廳提供嘅湯品亦都相當出色!佢哋用雞殼熬煮而成嘅紫菜肉碎湯,完全冇添加味精😗味道清爽純正。呢個湯品唔單止營養豐富,仲帶有一絲海鮮嘅風味,令餐飯更加完美😌

凍香滑奶茶 / 凍檸檬茶 ($17) 4/5
奶茶濃郁順滑,香氣撲鼻,令人陶醉🥰而凍檸檬茶就帶有清新酸甜嘅口感,非常解渴😋💦

💕餐廳堅持使用新鮮、優質嘅食材,而且用秘方烹煮得恰到好處😌餐廳仲有個好好嘅宣傳品:一包紙巾🧻!紙巾上有個QR code係方便同同區嘅客人手機落單,外賣送貨🛵如果唔想特登出嚟食,喺屋企落力掃都可以試到咁正宗嘅海南雞飯啦!😋
🔎 凱悅海南雞專門店
📍元朗教育路130號安樂樓地舖