2024-09-14
元朗真係美食處處,呢日去咗元朗街坊推薦嘅凱悅海南雞,又係平靚正之選!一人餐($78)非常豐富,有招牌無骨海南雞/鹽水加積鴨、配海南雞油黃薑飯/白飯、上湯時菜一份、小食、冷熱飲品一杯、紫菜湯一碗!餐廳都有二人餐($186),可選半隻招牌無骨海南雞/鹽水加積鴨、配海南雞油黃薑飯/白飯、小食、冷熱飲品、新鮮即煮靚湯。雖然二人餐非常抵食,但因為我哋想試多啲款,就決定點2個一人餐,試多d野!招牌無骨海南雞呢度嘅雞都係來自店家自設農場,每日新鮮到,所以老闆話每日晚上大概七點前都會賣晒。雞肉肉質結實,雞味香濃,只係簡單配搭薑蓉,食雞本身嘅肉味。雞皮爽彈嫩滑,黃油飯香而不油,水準不錯!鹽水加積鴨份量好多,鴨肉肉質嫩滑,蘸酸汁可解膩。時菜可揀生菜同菜心,上湯係無添加雞湯。小食可以揀蜜糖雞翼或者瓣醬豆腐,蜜糖雞翼炸得香脆,保留肉汁。瓣醬豆腐外脆內嫩,不過唔好蘸太多豆瓣醬,否則味道會太濃呢!套餐仲包冷熱飲品及紫菜湯,好豐富!
招牌無骨海南雞
鹽水加積鴨
份量好多,鴨肉肉質嫩滑,蘸酸汁可解膩。
時菜可揀生菜同菜心,上湯係無添加雞湯。
套餐仲包冷熱飲品及紫菜湯,好豐富!