2018-01-01
2017已經黎到尾聲喇!獎勵今年努力工作嘅自己,今餐要食蠔d!!聽朋友介紹呢頭有間海鮮餐廳好正,我成日出沒尖沙咀同埋黎利時呢邊行街,竟然走漏眼!先黎海鮮拼盤!想食咩海鮮都可以點,自由發揮~師傅會幫你砌到靚靚咁上枱,仲會好專業咁由淡至濃味咁排列。叫得蠔灣而我地咁鐘意食蠔,當然要叫多幾款蠔試下4款蠔包括有:pousse en claire $39@法國海寶石蠔,蠔身肥美、入口清甜爽口、有淡淡海水味Irish Gigas $31@ : 呢款海水味較重,蠔味鮮甜,肉質飽滿爽口Majestic$59@ 呢款蠔味夠濃,帶子位都好甜,有回甘,口感creamy法國 la perle noires (黑珍珠)$59@:呢款相信大家都好熟悉,蠔身肥美飽滿,海水味濃,肉質爽口仲有幾款蝦地中海紅蝦$78@、法國藍蝦$68、仲有我個人超愛但唔多地方食到嘅scampi小龍蝦$78@!呢款小龍蝦雖然細細隻,但係又鮮甜又彈牙,我個人覺得仲好味過大龍蝦蜆(cherry stone$48@車厘蜆肉質爽脆味濃,有獨有嘅甜味;tuatua$168@刀貝 ,肉厚多膏)北海道帶子$38@超級大隻厚身,新鮮鮮甜!同埋一板海膽$16
獎勵今年努力工作嘅自己,
今餐要食蠔d!!
仲會好專業咁由淡至濃味咁排列。
叫得蠔灣而我地咁鐘意食蠔,當然要叫多幾款蠔試下
4款蠔包括有:
仲有幾款蝦
北海道帶子$38@超級大隻厚身,新鮮鮮甜!
同埋一板海膽$168
好creamy好甜呀!
超級滿足!
食完咁多海鮮刺身,點返個熱辣辣鵝肝意粉$198
鵝肝煎得金黃,外脆內嫩,鵝肝質素高;
意粉加入忌廉同雜菇同煮,意粉彈牙非常,意粉汁好夠,好難想像呢間主打海鮮嘅餐廳連意粉都咁正!
鐘意食海鮮/蠔嘅人,千祈唔好錯過!