2012-10-08 1500 views
家姐又發起一家人食晚飯, 仲要叻到選埋地點.今次一家4人就來名苑食飯, 家姐點菜明知老豆喜歡食海鮮佢就叫左炆龍躉翅, 龍蝦肉泡飯, 花膠, 蛋白蒸蟹及聖子皇先講炆龍躉翅, 這個魚既部位用先炸後炆既方法烹調令到魚肉肉質仍然保持嫩滑多汁, 再配上豆腐, 支竹, 荀, 冬姑等材料完全吸受魚肉既精華味道.龍躉厚厚既魚皮充滿骨膠原咬時有點煙韌沾口, 對皮膚好既食物我又點會錯過.再來既花膠鵝掌煲, 二者都係又一膠質豐富既食材, 炆得淋身入味而鵝掌夾起時已經骨肉分離吸受醬汁既味道.聖子皇及蛋白蒸蟹同樣出色, 海鮮夠新鮮,特別係蒸蟹, 往往蒸海鮮最吸引大家食既并非海鮮而係海鮮旁邊既配角, 今次既蒸蟹同樣最吸引我就係個蛋白, 蛋白蒸得滑流之外每一啖都有蟹肉既清甜味道.其實大家都已經好飽, 但最後來既龍蝦泡飯亦令到每人忍不住口, 湯底用龍蝦肉, 蝦干, 元貝等製作出既海鮮湯底十分清甜再加上半脆既飯焦有點似上海既鍋巴, 這樣既泡飯又點可以令到我唔食多2碗先收口.食完後真係覺得自己好幸福.
家姐又發起一家人食晚飯, 仲要叻到選埋地點.

2012-10-07
$400 (Dinner)