西式下午茶就成日食,但係呢間名苑酒家佢就諗咗一個中式下午茶出嚟。話明係中式下午茶,就梗係唔會用傳統嘅西式三層架,反而佢哋用用咗一個縮細版嘅中式裝飾櫃,上邊放唔同嘅點心,再另外配傳統嘅中式茶,真係唔能夠唔讚佢哋有心思。下午茶食物包括天鵝酥、燒賣、綠茶或者芒果布甸、紅棗糕等等。味道同平時飲茶叫嘅點心非常類似,不過色香味呢三點,佢用呢個方法嚟擺點心,色呢一點嘅評分絕對係比放喺一個一個蒸籠上邊高好多。價錢亦都合理,所以都係值得一試。

2020-07-08 1306 views
又要讚下名苑, 尤其係在尖沙咀( 也近佐敦), 餐具及裝修都比其它名苑不同,我個人應為食物水準比其它分店比較精緻. 星期日大約二點到達, 仍然高棚🈵️坐但等不久便入座雖然店員都非常之忙碌但也落力招乎客人, 讃👍🏻二點有下午茶, 义燒很不錯! 雖然荔枝角分店較近我家但還是對尖沙咀分店情有獨鍾
2020-07-02 1383 views
#小秘書 最近跟朋友去試咗間 #中菜名苑,質素都唔錯,連平時甚少講 #中餐 嘅我,都好想同大家分享吓🤩 不過講起都失禮,今次居然要 #壽星 搵埋 #餐廳... 好彩口碑唔錯啫😄未點菜之前,#壽星 已經吩咐我哋,一定唔好聽 #侍應 講... 將 #燉湯 轉做 #冬瓜盅,唔飲 #燉湯 就蝕㗎喇🤪果然名不虛傳,個 #螺片燉雞湯 味道好鮮甜,湯渣多到直頭可以做餸😆 見呢度啲碟頭都唔細, 我哋五個人先嚟個 #四人餐,寧願唔夠先再加,以免浪費。#前菜 有 #脆卜卜 嘅 #秋葵,不過牙力少啲真係咬到牙都崩😆 之後仲有 #白雲鳳爪、#黑醋雲耳,口味都幾清新🤤 #主菜 有 #XO醬西芹炒螺片、#蒸沙巴海花斑,#頭抽浸雞、#桃膠浸菠菜,碟碟份量都唔少🤤 對 #海鮮 有 #情意結 嘅我,梗係撐碟 #炒螺片 啦🤤 #夠鑊氣 之餘又 #鮮味十足🤤 不過 #好戲在後頭,我唔係講個 #流心藍梅糕,口味實在太甜,我頂唔順🤪 我想一讚嘅係佢哋嘅 #杏仁茶,口感細滑,食落仲有一絲絲 #疑似蛋白 嘅口感... 感覺好溫暖呀❤️ 雖然眼見成間餐廳都係得三四個工作人員,不過大家都總算態度唔差🤣 而最好就係佢哋唔會趕人走,我哋又可

雖然眼見成間餐廳都係得三四個工作人員,不過大家都總算態度唔差🤣 而最好就係佢哋唔會趕人走,我哋又可以傾餐飽先走😉
2020-06-27
$150 (Dinner)
2019-12-01 1895 views
名苑也算是一個親戚朋友聚在一起的好地方!是晚親朋飯局,就選在這裡食一席菜。主打這個芝士龍蝦焗伊麵,中式酒樓的酒席賣點!不錯不失,龍蝦算大隻肉厚,但其汁芝士味道唔夠香醇,所有伊麵嘗起來比較啖口。但其他服務和裝皇都可以。

2019-11-22 1393 views
中午食飯明明Book左枱、去到叫我哋等陣。等左差唔多15分鐘都冇人理忍唔住問佢點解冇枱、話客人未走要我哋再等多幾個字、跟住我指住張吉枱問點解有位唔俾入、佢就話嗰枱有客人嚟緊俾唔倒我哋。我話咁我都係book左枱點解冇人理我?(我心諗唔係熟客所以要我等?)因為係yahoo團購事先俾左錢、我話唔食啦叫佢退返錢俾我佢話做唔倒。雖然我都估倒應該唔得、但佢完全冇去follow嘅意思由得我等真係嬲到震我嘈完佢哋之後、佢哋俾左我話嗰張吉枱我。我心諗即係我唔出聲你就由得我呆等!食飯serve野成程都就咁放低唔出聲、可能我哋坐咗熟客張枱唔高興其實佢哋野食係幾好食、可惜服務太差。幾好食都唔會再嚟!!!

其實佢哋野食係幾好食、可惜服務太差。幾好食都唔會再嚟!!!
2019-11-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2019-09-23 1137 views
今天和gfd美食一日遊,首先到飯堂名苑飲茶☕️🥢1.沙薑芫茜豬手$58,喜歡每件size不大,質感和味道剛好,伴碟有花生碎、蔥粒和我喜歡的芫茜2.陳醋珊瑚紅海蜇頭$68,賣飛佛🤩,故每次必點的,有時還會叫兩碟🤣,好味在於爽爽的海蜇頭,遇上味道絕配的醋汁,冇得輸💯3.麻香拼鴨舌$58,席上好友必點,挺好,不鹹4.薑汁千層糕,又是必叫、必點、必吃的,層次分明,薑味足,但不辣,煙韌好吃,建議熱騰騰吃最佳
今天和gfd美食一日遊,首先到飯堂名苑飲茶☕️🥢

沙薑芫茜豬手

陳醋珊瑚紅海蜇頭
麻香拼鴨舌
薑汁千層糕
2019-06-07 1050 views
今年同樣在名苑擺壽宴,和大家分享當中幾道菜式,當然有我喜歡的「清宮明火雞煲翅」、「鮑魚鵝掌」,還有「乳豬全體」、「雪影彩明珠」、「蟹肉扒豆苗」、「子母蟠桃」⋯等等一梳梳的翅,揉合在香濃的鮮雞湯裏,美味非常,就是該酒家的招牌菜之一,也是我必吃的「雞煲翅」也🤩大家看到這煲鮑魚鵝掌,無不喜上眉梢,並吃得滋味無窮,皆因鮑魚弄得淋又不鹹,鵝掌相伴同樣美味😋壽宴當然有乳豬,看這乳豬排列得整齊有序,還以青瓜片作伴菜,太好了,皮脆肉嫩遇上爽脆青瓜,夾得不錯呢🤝雪影彩明珠,美的名字,就是紅東星斑,每件魚肉都白滑,味美,魚肉下的蒸蛋也很滑溜,好味得不需多久便清碟了😁豆苗是我的大愛,故菜單寫了這道蟹肉扒豆苗,豆苗的香撲鼻而來,嫩綠的豆苗也教人吃得開心😃漂亮得很的子母蟠桃,實在太靚了,各人都爭相和壽星女合照母蟠桃裏還藏有六個小蟠桃,很別緻,大小蟠桃都可吃,小蟠桃裏是好味的鹹蛋蓮蓉,各人都喜歡吃😍至愛親朋都吃得很開心和滿足,餘下的佳餚也各有喜好的取走,名副其實的又食又拎開心壽宴😄👍🏼

清宮明火雞煲翅

鮑魚伴鵝掌

金豬大紅袍

雪影彩明珠

蟹肉扒豆苗

漂亮得很的子母蟠桃,實在太靚了,各人都爭相和壽星女合照

子母大蟠桃

雪影彩明珠
蟹肉扒豆苗
子母大蟠桃
2019-05-07 2087 views
一直以來我都鐘意去名苑飲茶,因為點心好味,坐得又舒服,所以今次帶屋企人一齊去佐敦食,順便可以去尖沙咀行街!這間分店雖然好近佐敦地鐵站,但酒樓好細,只可以放幾張枱,燈光調教得較黃,令人昏昏欲睡,可能因為唔多枱的關係,所以唔算太嘈炒!本來諗住可以盡情選擇點心,點知發現這裡的點心紙與其他分店有分別,沒有圖文並茂都算,居然少左好多點心款式,大部分的點心都比其他分店貴和小左一件,我們只好不情願下點左個飯和炒麵,再加3款點心!我們在等的過程中,想搵人加水搵左好耐都冇人理,員工少到根本唔得閒理你,我們本來想自己加,但又唔知d水放係邊,結果都係不停咁重複叫佢地加水,成餐飯都唔知叫左幾多次叫人加水!<銀芽肉絲香煎麵> 酒樓的炒麵鑊氣足,可以將麵炸得超香脆,麵上淋上芡汁再放上肉絲和銀芽味道不錯,再點少少喼汁,酸酸地的感覺令人好開胃!<窩燒鮑魚雞粒飯> 窩燒的熱力很勁,傳出一陣燶味,飯太過乾身,食起來好硬,鮑魚雞粒唔多,仲有d咸,又濃又硬又咸,真係麻麻地!<嫲嫲川味滑餃子> 餃子皮薄餡多,落左d辣椒油所以有d辣,餃子上灑滿蔥,食起來味道不錯!<小嬌白玉

<小嬌白玉棉花雞> 棉花雞有雞肉,蟹柳,淮山,魚肚,西蘭花,煮得好林好入味!

<香煎臘味蘿蔔糕> 蘿蔔糕好油,成隻碟都油淋淋,輕輕夾起就爛,雖然有香濃的臘味味,本身應該好惹味,但煎燶左,失色不少!

整體來講,去過咁多間名苑,我鐘意其他分店多過這間,食物唔算好味,又唔算突出,加上無乜服務,都未必有下次!
Tea
2019-04-23 1395 views
自裝修後,環境大有改善,座位舒服咗很多。平日中午時段,人流不多,可以慢慢享受番個午餐時間。首先叫番我至鐘意的極品花膠灌湯餃,以$45的價格來講,非常足料了,如果下午茶時段更加只需要$22.8,必食推介又試了翠盞缽酒美國桶蠔,每隻$38,size略嫌細了,粉漿也較厚,有點失望。再來豉油皇炒麵,夠鍋氣,是屋企人長期以來的最愛,每次必叫。又試了一味小食鮑汁雞腳,軟糯入味,配上鷹嘴豆,比起花生更加有新意。
2019-04-22
$150 (Lunch)
2019-01-30 1348 views
裝修後裝潢大氣,可惜食品出產不合當年同事生日去飲茶, 由以前覺得好好味, 到現在覺得一般般. 只幾度菜色保特水準,其他不值這個價錢竹炭流沙包, 金光耀目,看著大氣,但味道清淡水準之作, 肥瘦合適,香口 讚大大舊粉醬小米榚, 真的一點味道都無這個味道清香不肥膩,夾口的感覺,讚一個有點膩口這個泡飯是唯一推介
Other Info. : 用這個價錢, 我想可去比輕有名氣的大酒樓
2019-01-18
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2018-11-23 1573 views
本來打算一家人開心食餐飯, 明知星期5多人出街食飯,已經book定位兼提早15分鐘到, 門口果位笑容好親好ge女侍應話賣緊單叫我地等等, 結果由7點3等到8點鐘, 其間催過都換泥都係同一個答案, 仲有員工叫我地出門口等或無視我地問題, 到底book枱ge用意係邊? 有咩意思? 係唔接受book枱就應該我打電話時講, 一家一細又有老人家,正垃圾餐廳, d野食就算真係好食都無用啦!
2018-11-06 1375 views
晚上食了478個人套餐兩位但食物一般, 沒有招呼!收得這個價錢但食物沒有質素,份量不夠, 服務員時常掛住和熟客聊天沒有照顧到其他人需要,上了第一度菜花膠魚魚翅湯花膠比較硬, 住後菜色不敢恭維
名苑有個「古法了能菜6人團購餐」,我當然揀我喜歡的尖沙咀店品嘗,果然不負所望,整體來說都好味😋😋😋,且物超所值👍🏼👍🏼👍🏼➡️$628(團購價)+$193(茶芥/加一)=$821➗6人,每位只需約$137,便可吃到以下的菜式🔰醇釀頭抽荔枝雞,雞肉嫩滑,再讚的是下面有小火保溫👍🏼🔰客家梅菜芯蒸菜遠,菜心淋,合我😍🔰荷香大肉蟹藜麥飯,蟹肉新鮮,藜麥炒飯底👍🏼計埋3小碟,共11道菜,每人$137,有魚、豬、雞、菜、飯,實在很抵🤗🤗🤗,可惜團購完,不然會再購

陳醋貓耳朵/水晶餚肉/爽脆青瓜

野生天麻川芎百芷燉魚王

蠔皇蝦子扣柚皮

XO醬碧翠象拔蚌片

古法蒸海石蚌(約1斤)
金獎海山骨,吃時熱烘烘的

🔰醇釀頭抽荔枝雞,雞肉嫩滑,再讚的是下面有小火保溫👍🏼

🔰客家梅菜芯蒸菜遠,菜心淋,合我😍

🔰荷香大肉蟹藜麥飯,蟹肉新鮮,藜麥炒飯底👍🏼

2018-11-02
$137 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
陳醋貓耳朵/水晶餚肉/爽脆青瓜
野生天麻川芎百芷燉魚王
蠔皇蝦子扣柚皮
XO醬碧翠象拔蚌片
古法蒸海石蚌(約1斤)
金獎海山骨,吃時熱烘烘的
2018-10-10 786 views
自一年前裝修後,也換了星級的點心團隊,許多點心都弄得好味,深得我喜歡蝦餃、牛肉球、燒賣、陳醋海蜇頭、麻香鴨舌,皆是我的飛佛,差不多每次都吃,尤其是麻香鴨舌,要品嚐兩碟😁,大滿足!至於蛋白杏仁茶,有時因太飽而未能品嚐筍尖蝦餃皇,蝦新鮮爽口陳皮牛肉球,馬蹄大粒,多芫荽,很喜歡鮮蝦燒賣皇,蝦同樣鮮爽,不油膩陳醋珊瑚紅海蜇頭,爽脆,微辣惹味,很喜歡麻香冰海草拼鴨舌,味道弄得很好,不鹹,多吃也不膩,很喜歡陳醋海蜇頭+麻香鴨舌為「精品小食2款」$88蛋白杏仁茶,香濃,稀杰度剛好,又有滑滑蛋白,正👍🏼

筍尖蝦餃皇,蝦新鮮爽口

陳皮牛肉球,馬蹄大粒,多芫荽,很喜歡

鮮蝦燒賣皇,蝦同樣鮮爽,不油膩

陳醋珊瑚紅海蜇頭,爽脆,微辣惹味,很喜歡

麻香冰海草拼鴨舌,味道弄得很好,不鹹,多吃也不膩,很喜歡

陳醋海蜇頭+麻香鴨舌為
「精品小食2款」$88

蛋白杏仁茶,香濃,稀杰度剛好,又有滑滑蛋白,正👍🏼
筍尖蝦餃皇
陳皮牛肉球
鮮蝦燒賣皇
陳醋珊瑚紅海蜇頭+麻香冰海草拼鴨舌
蛋白杏仁茶
2018-09-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
筍尖蝦餃皇
陳皮牛肉球
鮮蝦燒賣皇
陳醋珊瑚紅海蜇頭+麻香冰海草拼鴨舌
蛋白杏仁茶
  • 筍尖蝦餃皇、陳皮牛肉球、鮮蝦燒賣皇、陳醋珊瑚紅海蜇頭 、麻香冰海草拼鴨舌 、蛋白杏仁茶
2018-07-20 1624 views
今日同朋友飲茶, 朋友問我點心的黑色野係乜嘢,我開頭立眼見到以為係冬菇碎粒,原來係蟑螂BB,見到真係想嘔😨,跟住再同果到D待應講呢事,但佢哋冇咩反應😡好似一件好平常嘅事。 其實真係o曬嘴 ,下次唔會再嚟😠😠
2018-07-15