cafe TOO

好彩唔係自己畀錢 ,  係人哋請我去,    自己畀錢食d咁嘅嘢,  一定唔嚟! (同場幾個同事都係咁講,    唔係淨係得我一個咁講㗎, 香格里拉品牌夠大,    但啲嘢食唔掂呀)晚上自助餐     起碼都七百蚊以上卦.   唔好意思問人哋幾錢,     但叫得香格里拉    都唔慌平.最頂唔順就係,     竟然係啲cheap到暈嘅食物!   大佬, 食一樂燒鵝、泰昌蛋撻、安利粉麵........我使乜畀幾百蚊喺度食呀? 燒肉類   只得一啲鞋都飛起嘅燒牛肉,   (上面好似話有和牛喎.   但唔見有囉)   好似仲有火雞,    但我真係冇乜興趣.雪糕唔知乜嘢牌子, 冇留意,     但甜到飛起  ,  食過一次已經唔想再食  , 嗰啲甜品蛋糕又係過份甜,   只係攞咗一轉. 生果係一樽樽擺好曬,  冇得揀. 蜜瓜西瓜都唔係甜,     菠蘿酸到爆,   食咗一轉,   咪搞!一大堆蒸瀨尿蝦, 蜆,    花甲,   蒸到冇曬味    食落口都唔知係乜!   竟然仲有蒸燒賣,    大佬,  呢啲燒賣值幾錢呀?   喺呢度食?   真係冇嘢好講!燉湯,   就喺泰昌餅家嗰個位嗰度

燉湯,   就喺泰昌餅家嗰個位嗰度,       就咁擺個牌響度,   行過根本冇乜留意 ,  就會唔知道有, 見人攞先知嗰度有得攞,     味道算ok,
另外有一款老火湯..........係咪加咗水落去??    淡而無味!    咁都畀得人食?  真係冇嘢好講!
泰昌個位有煎鵝肝,    冇人排隊.....都知唔慌好嘢, 食落成舊油, 同之前食開嗰啲係唔同味,    我唔識點形容,
其他熱盤 ,    都係一啲好so so 嘅嘢      我食過兩款, 算了吧.
個餐包一杯飲品,      有咩揀?      淨係得奶茶咖啡檸檬茶嗰啲嘢,       想要果汁又話要加錢!     飲杯果汁都唔係好過份啫. 我覺得呢啲高級自助餐整個汽水機比人自取都得啦, 孤寒成咁.

特別食品會響鐘,     就係嗰個所謂火焰雪山     一般so so 嘢 ,   又唔係好食.浪費了我個胃啲quota.

海鮮,    有麵包蟹,    長腳蟹(鹹到不得了, 兼夾幼到兩支筷子咁幼,   食咗兩舊 鹹到頂唔順)    龍蝦,     青口, 蝦, 螺呢啲基本嘢,,,大佬,   高級自助餐竟然冇生蠔.  真係太過份!

壽司檔冇行過埋去   得幾款魚,       反而擺喺度d煙三文魚算係幾好食.

最後食到真係冇嘢想食,     又好似好滯咁,     走去安利魚蛋粉,   叫咗一碗丸 (每樣一粒,  再加兩條生菜) ,    反而覺得係成餐最好食!

總括而言       呢一類港式食物自助餐,    我真係冇乜興趣,     如果有外國人,    帶佢哋食下香港本地嘢,    一次過食曬嗰幾間嘢  ,    都可以咁樣去理解,    但本地人真係唔建議去食囉,  CP值不足    兼夾唔係太好食, 畀得起呢個價錢  ,   應該仲有大把選擇.
2022-12-04
Type of Meal