2021-07-30 130 views
夜晚喺尖沙咀食完飯就想食返個甜品,要我諗尖沙咀附近有咩甜品鋪?🤔 我就只係諗到梳乎厘班戟店,又或者係一啲好靚好fancy嘅高級蛋糕鋪,但我又唔想食呢啲~😣 但出到嚟尖沙咀,我又唔想食太普通嘅甜品,例如楊枝甘露、芝麻糊呢啲好多地方都有嘅糖水~🧐.到底尖沙咀有冇啲特色甜品,而價格又OK㗎呢?🤔🤔 於是我就去咗厚福街度搵下,呢條街咁多嘢食,應該會搵到間啱我心水啦啩?最後就入咗嚟呢間甜蜜蜜甜品專門店!.甜蜜蜜嘅menu有超多甜品揀,淨係睇份menu都睇到頭暈眼花,🥴 大部份嘅甜品都有附圖,見到啲甜品咁靚,選擇困難症又開始發作了,🥴 唔知揀咩食好!最後叫咗兩款甜品,第一樣係老闆見我哋揀到頭都痛埋而推薦的:炸香芒春卷伴芒果沙巴翁!🤤.平時去酒樓食春卷就食得多,今次真係第一次食甜嘅春卷,感覺好新奇好特別!🤩 呢個甜品係用一隻長碟裝住,擺盤好精緻~一大盤沙巴翁漿浸住6件芒果春卷,仲配一兜芒果醬汁!春卷外皮炸到非常香脆,入口酥脆鬆化,仲熱熱地,而個餡係用新鮮芒果整成嘅芒果蓉,鮮甜又多汁,仲凍冰冰,外脆內軟、一凍一熱嘅感覺非常刺激又好滋味!😝😝.另一樣甜品就叫咗香蕉窩夫,窩夫炸到外面好香脆,入面係好鬆軟的
炸香芒春卷伴芒果沙巴翁

另一樣甜品就叫咗香蕉窩夫,窩夫炸到外面好香脆,入面係好鬆軟的!🤩🤩 我平時喺街好少嗌窩夫,可能係因為食慣格仔餅嘅關係(雖然兩樣嘢係唔同),出面有啲窩夫係脆到硬掘掘、硬到會割損上顎!但甜蜜蜜嘅窩夫嘅硬度係啱啱好,腍脆腍脆~窩夫面頭淋咗朱古力醬,再夾埋一片片香蕉同忌廉一齊食,每一啖都好豐富!😋😋
香蕉窩夫

食完甜蜜蜜嘅兩款甜品好滿足呀!可以為晚餐畫上完滿嘅句號~😆