2017-12-28
今次同媽媽黎到西環嘅一個隱世巷仔食日本菜~~聽朋友介紹佢地係做比較特別嘅Omakase 唔係一般要用上千幾蚊 而係客人講自己嘅人頭budget 師父再根據個budget配搭時令嘅材料去煮菜式😯😯.我同媽媽都係第一次呢種Omakase新體驗 我地決定set 500 budget☺️試下呢款新式omakase 由師父拍板~.前菜有兩小碟~一邊裝住蘿蔔一邊裝住魚肝!呢款係昆布煮蘿蔔 用上麵豉作調味 食落清甜無渣 好味啊!另外一款係鮟鱇魚肝 面頭加左柚子作點綴 令到食落鮮甜 無腥 食到魚香入口即融.之後就係刺身有赤貝 咬落非常爽甜~鯖魚加上香蔥 好新鮮 蔥薑襯托重口味嘅鯖魚超好味!海膽墨魚卷 彈牙墨魚緊緊捲住海膽 中間用上紫蘇葉 令味覺層次更豐富~仲有肥美嘅三文魚同中toro.之後係大根沙律 上面灑上木魚絲同芝麻醬 啲蘿蔔係薄切 食落爽口帶甜 超難忘!😍.一個辣三文魚蓉反卷嘅卷物中間除左夾住三文魚蓉外 仲加上炸蒜 咬落中間脆卜卜辣勁十足 真係好惹味💓.鹽燒吞拿魚鮫 真係第一次食~啖啖魚肉都散發住魚香💓魚質超嫩滑 烤得陣陣炭燒味 超和味!點上柚子醬油 平衡左魚膩感👍🏿.最後師父端上一份豆乳鍋 去暖
前菜有兩小碟~一邊裝住蘿蔔一邊裝住魚肝!
呢款係昆布煮蘿蔔 用上麵豉作調味 食落清甜無渣 好味啊!
之後就係刺身
有赤貝 咬落非常爽甜~
鯖魚加上香蔥 好新鮮 蔥薑襯托重口味嘅鯖魚超好味!
仲有肥美嘅三文魚同中toro
之後係大根沙律 上面灑上木魚絲同芝麻醬
啲蘿蔔係薄切 食落爽口帶甜 超難忘!😍
一個辣三文魚蓉反卷嘅卷物
中間除左夾住三文魚蓉外 仲加上炸蒜 咬落中間脆卜卜
辣勁十足 真係好惹味💓
鹽燒吞拿魚鮫 真係第一次食~啖啖魚肉都散發住魚香💓
魚質超嫩滑 烤得陣陣炭燒味 超和味!
點上柚子醬油 平衡左魚膩感👍🏿
最後師父端上一份豆乳鍋 去暖和我地嘅身體~
蔬菜加上長崎縣地雞~ 雞肉好嫩滑!😍
而個湯底令我愛不釋手!超大陣豆乳奶香 香濃好味!
最後仲有一件師父自家製嘅芝士蛋糕作為甜品~蛋糕質感超綿密芝士味濃而不膩🤝
媽媽都超滿意呢餐Omakase! 估唔到係西環嘅小巷都可以搵到呢啲真係好隱世嘅日式小店❤️