朋友超大食🤣,揀親都一定係任食。適逢大家都想食涮涮鍋,於是佢就上網搵定食乜好。佢發現「八幡屋涮涮鍋」喺社交平台上做緊宣傳活動,只要留言「半價」,就可享二人同行一人半價嘅優惠,感覺即刻抵食好多。180分鐘任食,折完大約$320一位。我哋八點鐘去到,真係有嚇一跳嘅感覺,因為好耐無見過餐廳咁爆場,簡直可以用「座無虛席」嚟形容,超級厲害啊👏。一入座嘅時候,店員就會問定要乜湯底🍲,我哋要咗壽喜燒併沙嗲湯,鴛鴦鍋要加$20。餐廳有唔少自助區域,但亦有採用QR Code落單,用手機就主要係落魚生、海鮮同肉類等食物。刺身方面,有十三款選擇🍣,質素都正常吖,而且攞盤仲幾靚。我哋要咗三文魚、赤貝、希靈魚、赤蝦同帶子等。用作打邊爐嘅海鮮會以冰鎮住,當中亦有約十款選擇。我哋要咗黃金螺🐚、日本魷魚🦑、帆立貝同青口等。鍾意食海鮮嘅話,可以任叫真係幾開心。接住落嚟係牛肉部份🐮,其實餐廳提供嘅肉唔止得牛肉,仲有豬同雞,但我哋興趣不大。我哋嗌嗰款餐附送日本和牛一碟🎌,和牛真係零舍不同,牛味特別濃,脂肪分佈平均,明顯地好食。我哋另外仲食咗兩款牛🥩,分別係澳洲M5和牛同美國牛肩胛,味道OK,而且份量多,唔會切到紙咁薄。自取
鴛鴦鍋
一入座嘅時候,店員就會問定要乜湯底🍲,我哋要咗壽喜燒沙嗲湯鴛鴦鍋要加$20。
刺身
餐廳有唔少自助區域,但亦有採用QR Code落單,用手機就主要係落魚生、海鮮同肉類等食物。刺身方面,有十三款選擇🍣,質素都正常吖,而且攞盤仲幾靚。我哋要咗三文魚赤貝希靈魚赤蝦帶子等。
海鮮
用作打邊爐嘅海鮮會以冰鎮住,當中亦有約十款選擇。我哋要咗黃金螺🐚、日本魷魚🦑、帆立貝青口等。鍾意食海鮮嘅話,可以任叫真係幾開心。
日本和牛
澳洲M5和牛
美國牛肩胛
我哋另外仲食咗兩款牛🥩,分別係澳洲M5和牛美國牛肩胛,味道OK,而且份量多,唔會切到紙咁薄。
丸類
自取食物方面,先講丸類🍢,佢除咗款式多之外,仲充滿驚喜,其中有幾款特別正同罕見,包括麻辣小籠包黑松露小籠包牛蒡丸;麻辣嗰粒真係幾辣㗎🌶。
呢幾粒丸真係一食再食😋。題外話,用手機落單嘅手打墨魚滑超的骰,請自行衡量嗌幾多份量,哈🙈。
蔬菜
蔬菜區排列整齊,放滿各式各類嘅瓜菜菇菌🍄,而麵食同醬油區都喺呢邊。我哋要咗粟米萵筍生菜等。不過留意返,稻庭烏冬係放雪櫃。
炸物
炸物方面🍤,餐廳係無間斷供應,我幾次出去都見到店員Refill緊,所以拎返去食仲係熱辣辣㗎。佢哋嘅炸蝦炸饅頭炸金菇都幾值得試!
熟食
熟食主要係用手機落單,選擇相對少,我哋要咗鹽燒蝦金菇牛肉卷燒菠蘿麻吉燒🍡。味道中矩中舉啦,唔特別建議嗌。
我哋食到太飽,所以食唔落甜品。不過眼見款式都幾豐富,除咗門口嘅甜品Corner外,仲有雪糕櫃添🍦。
飲品櫃選擇幾繽紛🥤,更不乏台灣飲品,其中隔離枱阿姨力推粉紅佳人番石榴汁,哈哈。鍾意飲酒嘅人唔使擔心,呢度嘅啤酒、梅酒同清酒都係任飲㗎🍶。
總括嚟講,八幡屋嘅涮涮鍋晚餐令我哋相當盡興,食完捧住個肚走🤰。任食水準以言,佢算中上水平啦,食物上菜快,店員服務有禮。如果想嚟食,不妨上網留意下佢有乜優惠啊。
2021-04-26
日本和牛