經過一整日勞碌既工作🫠🫠疲倦既身驅 最需要適量既酒精放鬆一下🥃Vitis: For Wine Lovers位於中環區@vitis.winelovers裝潢以灰色水泥風為主調 門外擺放住一個木酒桶🪵最獨特之處係兩層設計 下層為酒吧 而上層設有酒窖!!!仲好歡迎大家上去酒窖參觀!!!入面擺放住超級多款酒比大家揀!! 當中有不少珍藏 相信品酒愛好者一定會愛上!!🩷🩷宜家逢星期一至四同星期六Vitis都設有 \ free flow任飲!!! / 🍺🍻只需$388/ 120 mins (5pm-10pm) 就可以無限暢飲sparkling / rose / white / red wine!! 非常抵飲!!! 👍不過當日想同朋友傾下計 慢慢飲就無揀到free flow叫左店員推薦不同既酒款同小食比我地💁‍♀️*** 🥂 : \ Borgo Paglianetto - Vertis Verdicchio di Matelica 2020 ($138)/出產自Borgo Paglianetto酒莊由意大利🇮🇹中部Matelica採用原生葡萄🍇Verdicchio釀製而成既白酒呈淡黃色 略帶金色光澤👑酒
經過一整日勞碌既工作🫠🫠
疲倦既身驅 最需要適量既酒精放鬆一下🥃

Vitis: For Wine Lovers位於中環區
@vitis.winelovers
裝潢以灰色水泥風為主調 門外擺放住一個木酒桶🪵

最獨特之處係兩層設計
下層為酒吧 而上層設有酒窖!!!
仲好歡迎大家上去酒窖參觀!!!
入面擺放住超級多款酒比大家揀!!
當中有不少珍藏 相信品酒愛好者一定會愛上!!🩷🩷

宜家逢星期一至四同星期六
只需$388/ 120 mins (5pm-10pm)
不過當日想同朋友傾下計 慢慢飲就無揀到free flow
叫左店員推薦不同既酒款同小食比我地💁‍♀️

***

出產自Borgo Paglianetto酒莊
呈淡黃色 略帶金色光澤👑
酒體厚身及偏dry 具果香及礦物感
主要風味為檸檬 蘋果 啤梨 酸度比較sharp
✨適合配搭:口味重既菜餚/魚/肉類

🍽️ : \ Japanese smoked chicken ham ($128) /
點左cold bites既日式煙燻生雞肉作配搭
上面灑上刁草及橄欖油 食落煙燻味勁濃!!
薄切chicken ham口感似sashimi
個人中意再加檸檬汁吊味🍋
食完再飲 有另一番感受 酸度減低 果味更出
非常適合配搭第一款白酒

🍾 : \ Le Pianelle - Al Posto dei Fiori Rosato 2020 ($118) /
由意大利Le Pianelle 酒莊出產既Rose wine
由三種葡萄 Vespolina/ Nebbiolo / Coste fella Sesia 混釀而成🍇
Rose wine顏色較紅酒淡🍷
酒體輕盈 口感清爽
主要風味為blackberry / Raspberry 🍓
具豐富既莓味 非常易人口 適合女士們品嚐
✨適合配搭:雞肉/豬肉

🍽️ : \ 🐓Chicken meatball ($88) /
雞肉丸帶有碎雞軟骨 有咬口 外皮燒到焦香
再加上以雞白湯熬製既靈魂醬汁!! 👻
非常惹味😋
無論配唔配酒食 都好出色 個人私心推介

🍷: \ Falerno Del Massico Rosso - Denominazione di Origine Protetta 2018 ($128) /
由意大利南部既兩款本地葡萄Aglianico + Piedirosso 釀成既紅酒🍇
與紅酒皇后之稱既Pinot noir 風格相似
但相對上無咁薄身 口感更為飽滿
單寧低 柔和易入口 甜度適中
具有紫羅蘭 櫻桃 黑莓 覆盆子香氣 🍒
✨適合配搭:芝士/紅肉/烤白肉

🍽️ : \ 🧀 Grilled Halloumi Cheese ($98) /
素食🥗 適合vegetarian
厚切Greek cheese 煎得好香
灑上適量pepper 配上紅酒🍷
有食肉感 唔講以為食緊肉😂
單食會覺得有少少咸 但搭配紅酒之後中和返
味道變得岩岩好

🍽️ : \ 🐖 Japanese pork sausages with Oba ($88) /
豚肉腸建議唔好切開 直接咬黎食!!
咬落去爆肉汁 真係超級爆多汁 肉質又鮮嫩!!
加左紫蘇葉 味道更豐富
食完再飲啖紅酒 平衡左豚肉腸既油膩感

***
店員非常專業 介紹比我地既餐酒整體搭配好好
所有wine同食物都好match 👍👍
食完一啖小食 再飲wine整體層次提升左
同單飲既感覺好唔同
一次可以感受多種食感 酒感
絕對係微醺好選擇!!
Wine Lovers唔可以錯過既wine bar!!! 🍺🥂🍷🍾🍹🍸🥃