2020-05-16 1026 views
晏晝三點半終於爬出街過海早餐,真係好疲累。仲有排先夠鐘開派對,食碗麵打個底最穩陣。轉眼十幾年無探羅富記,招牌菜依舊係蜆芥鯪魚球。廁所環境未如理想,我這個廁客好有要求的呢!有點壓力勤洗手,不要手多亂摸東西啊!就算食物質素高到米芝連 3 星又如何?如果無良知無香港魂,食完都背脊骨落,無營養難消化噃。阿嬸表示蜆芥鯪魚球因為係炸物,所以不做湯麵,只可以淨食。我係其他食肆一向炸雞翼、炸雲吞、炸豬扒、炸魚柳都照樣跟湯麵,為何不能?原來羅富記只有麵供應,剛剛先發現。鯪魚球麵走蔥,熱辣辣上檯已經聞到一陣清香氣味!湯底誘惑香噴噴,飲落有點似雲吞麵湯底,清甜大地魚味道。鯪魚球結實富彈性,有咬口有嚼勁,淡淡鮮魚味,高檔質高。就連配碟既菜芯都一絲不苟,鮮爽嫩甜無得頂!大啖大啖彈牙靚麵拖著辣椒渣,啜得滋味暢快!牛筋腩麵,清甜無比的湯底,幾乎全部灌入無得剩!牛腩牛筋各兩件,其貌不揚但極高水平。腩肉鬆化炆得和味,筋肉彈彈滑嘟嘟,柱侯味清爽回味。菜芯爽甜翠嫩,最先全部被我幹掉!牛筋腩麵,細細碗索價 $40 蚊,不過特上色香味完全唔夠喉!辣椒油使我想起大埔街市洪記,雖微辣但特香,豪不客氣隊滿三羹撈麵嘆,越香越開胃越啜得

牛筋腩麵,清甜無比的湯底,幾乎全部灌入無得剩!牛腩牛筋各兩件,其貌不揚但極高水平。腩肉鬆化炆得和味,筋肉彈彈滑嘟嘟,柱侯味清爽回味。菜芯爽甜翠嫩,最先全部被我幹掉!牛筋腩麵,細細碗索價 $40 蚊,不過特上色香味完全唔夠喉!辣椒油使我想起大埔街市洪記,雖微辣但特香,豪不客氣隊滿三羹撈麵嘆,越香越開胃越啜得起勁!

小欖炸魚球,屯門小欖?即叫即做製作需時,花掉 10-15 分鐘,等到頸都長,萬眾期待!外層極為香口,內裡軟滑而帶少少彈,看得見的魚汁。秘製蜆蚧靈魂所在,咸鮮味濃,最緊要搭著蜆肉整粒啪,入口爆汁滋味無窮!小欖炸魚球,堅係中上環名物,不枉我長途跋涉攀山涉水!蜆芥鯪魚球巨大生猛跳跳紮夾唔實,彈力十足跌落枱彈上身再彈落地下,我件白色衫污糟晒咯,仲蝕左粒魚球,要 $8 蚊粒架!

水餃麵,撈起沉在湯底的水餃,包得結實不鬆散,,餡料塞得賬卜卜,滑嘟嘟跣入一咬,木耳脆脆瘦肉甜美,還有爽蝦助攻。深褐色亮麗湯汁,濃郁香醇使我著迷失控地索。

炸雲吞,為何炸物就要跟甜笠笠的泰式雞醬?我不會點來吃的,硬覺得格格不入,應該給我咕嚕汁會更美妙。剛炸起金黃燙著嘴,脆脆聽得到索索聲。味道濃縮略咸還可以,雖香口但湯雲吞更好食。
鯪魚球麵走蔥
牛筋腩麵
辣椒油
炸雲吞
炸雲吞
2020-04-03
$80 (Lunch)
鯪魚球麵走蔥
牛筋腩麵