2007-10-14
阿K好朋友同佢個寶貝仔到香港玩,暫住九龍站上蓋。湊住個細路,唔可以行得好遠,於是阿K响山林道誤打誤撞去咗「食神大賽」得獎食肆「太湖」食晚飯。由於要務在身,我差不多成八點半先趕到現場,阿K亦發晒辦點菜,包括得獎菜色「芝麻雞」、「沙薑雞腳」、「三菇扒腐竹」、「羌蔥籠仔蒸海蝦」、「瑤柱鮮蝦荷葉飯」、「脆腩片」等。首先品評一吓「芝麻雞」,話晒都係得獎作品,應該都唔會差到邊。食入口,咦!冇一種令人心裡「放煙花」嘅原素喎。不過公平咁講,雞嘅選擇已經唔錯,新鮮之餘肉質嫩滑,如果唔係話冠以得獎菜色呢個名銜,其實都係不錯嘅菜色。反之,「脆腩片」另我喜出望外,食材係牛腩肉,表面一層皮稍為炸至脆卜卜,非常香口,但唔會覺得肥膩。肉質鬆軟,唔會話食完之後攝入牙縫。雖然一檯人只有兩個人食牛肉,但係呢碟係最快清晒嘅一碟菜。「羌蔥籠仔蒸海蝦」選料比較一般,蝦味冇錯係有,不過冇乜海水嘅鹹味,還好有羌蔥扶助,已經比一般嘅蝦出色。似乎我已經食慣咗法國急凍空運到港嘅海蝦,味蕾已經被寵壞了。「沙薑雞腳」我要歸納為小食類,雞腳本身煮得幾入味,肉同埋根腱都很輕易咁一咄就骨肉分離,十分適合懶人如我一樣食用,乾手淨腳。「三菇扒腐竹」係
「沙薑雞腳」我要歸納為小食類,雞腳本身煮得幾入味,肉同埋根腱都很輕易咁一咄就骨肉分離,十分適合懶人如我一樣食用,乾手淨腳。「三菇扒腐竹」係眾多肉葷中嘅一股清泉,鮮菇味淡而香,配合腐竹,可中和一吓肉葷嘅肥膩感。最後加上一個荷葉飯,飯本身吸收咗荷葉嘅清香、瑤柱鮮蝦嘅甜味,令我十分之滿足。
成日有幸食到呢啲美食,無怪乎體重如近日恆生指數般嘅表現。我諗阿K要體諒一吓我,我都係身不由己而已!是次消費平均每人約二百蚊(共四人),廚師實力勝在四平八穩,雖然驚喜欠奉,但唔會太令人失望。