🔅八寸料亭🔅天后🔅廚師發辦🔅尊貴嘅男友生日,佢指定要食呢間黃店omakase做生日飯慶祝~ 呢個佢多年支持,知道係黃店更加係默默留意多多幫襯~適逢佢有大優惠,我地叫左一個「魚蝦蟹盛合」($480)同埋一人發辦($980),奢侈而興奮!廚師發辦menu如下,拖羅真係超驚豔,樣樣都好出色好正:🐟 前菜:鮟鱇魚醬配豆腐好新鮮開胃,creamy魚醬加豆腐口感,好開胃🐟 小食:平目魚,配左大蔥同沾酒白身魚好溫和,鮮但唔搶味、好淡然,好配合做前菜🦪宮城蠔完全無海水同腥味,唔係creamy,而係有咬口,好滑~配酸甜汁好舒服🐚北寄貝 配青檸🦑 烏賊 配薑絲,好新鮮🐟吞拿魚三食,超正,超好食!分別為赤身、拖羅加鹽同埋拖羅筋炙燒赤身魚香同肉質好爽口,好重肉味~拖羅未試過咁厚切,好食,再試就算係拖羅壽司都差好遠😂係個口不停回甘,唔捨得吞落肚~第三口係拖羅筋好多根,好有咬口,熟食油脂更加香🍲柚子蒸銀鱈魚碗物兩層銀鱈魚一齊蒸,加上豆腐係底,好入味,聰明人就會食左第二層魚同豆腐,真係超入味~柚子味唔出,唔會酸,但同魚嘅咸香好吊味,豆腐好香🍣 壽司五貫紅衫魚、帆立貝、吉備耐子、松葉蟹壽司:好鮮甜,同埋魚嘅選擇幾特別
🔅八寸料亭🔅天后🔅廚師發辦🔅

廚師發辦menu如下,拖羅真係超驚豔,樣樣都好出色好正:
🐟 前菜:鮟鱇魚醬配豆腐
好新鮮開胃,creamy魚醬加豆腐口感,好開胃

🐟 小食:平目魚,配左大蔥同沾酒
白身魚好溫和,鮮但唔搶味、好淡然,好配合做前菜
🦪宮城蠔
🐚北寄貝 配青檸
🦑 烏賊 配薑絲,好新鮮

🐟吞拿魚三食,超正,超好食!
分別為赤身、拖羅加鹽同埋拖羅筋炙燒

🍲柚子蒸銀鱈魚碗物

🍣 壽司五貫
紅衫魚、帆立貝、吉備耐子、松葉蟹壽司:好鮮甜,同埋魚嘅選擇幾特別,令你試過唔同嘅魚質
海膽配蔥飯:好新鮮!好鮮甜,無任何腥味,好開心一啖啖咁享受

🍲 劍魚湯:第一次咁樣食劍魚!感覺魚味超出,魚身好似烤香先再煮,魚油好出,再配上豆腐同菌類,好暖身!

另外一個係「魚蝦蟹」盛合,一次過上晒所有小碗子,好靚好豐富!
🍱 和食:炸吞拿魚面珠墩
好香魚肉香,有烤脆邊,加上醬汁酸甜,好開胃完全唔會太油膩
🍱 松葉蟹手卷兩份,加四件壽司:分別為拖羅🤩、牡丹蝦、甘蝦、吉備奈子
吉備其實係好細細條發光魚,白身魚,有口感但唔會好油膩~蝦身鮮甜,少少章口,好甜

🍣 三文魚子丼、八寸海苔魚生飯、雪場蟹羔丼
三文魚子好新鮮完全無腥味,甚至有啲魚油炭香味,唔識形容,好甜~ 蟹羔好滿同好鮮,送飯一流~魚生飯都好好食,唔見肉質~有彈身嘅劍魚,又有三文魚~正

🍨 櫻花蝦豆腐 - 前菜類,相對比較簡單的凍豆腐~
🍲溫泉蛋配香烤鰻魚 - 已經一早切好晒一塊塊嘅鰻魚片,再加上溫泉蛋,好香好夾

🍡 甜品: 好有驚喜!係和菓子、紅豆卷物同埋水信玄紙配黑糖豆粉!男友生日仲有蠟燭,生日感滿滿!

整體黎講超高質好開心,師傅一道道上同介紹,好多見到細心設計同介紹,好滿足嘅享受!好推介生日黎慶祝💕

我地另外叫左八寸自己釀嘅清酒 ~八寸純米吟釀($588; 720 mL) 好好飲,配魚生好爽,佢係米香唔錯又略帶果香嘅清酒,餐廳仲可以做熱版,好舒服好暖胃,我個人超愛💕💕

員工們超nice,由訂枱,到serve野,到慶生感覺都超好,好開心!超推介,依家出訂食都令件事更抵食,不過omakase真係超強~

八寸料亭

網址: https://s.openrice.com/QrbS0xUm200~uZ5MGAA
地址: 大坑蓮花街3號地下
電話: 22176077
=====================
#黃店 #黃店推介 #慶生餐廳 #慶生 #慶生黃店 #大坑黃店 #大坑美食 #大坑 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #日本料理 #廚師發辦 #omakase #sushi #sashimi #刺身 #壽司 #海膽 #宮城蠔 #劍魚湯 #吞拿魚 #拖羅 #hkfoodie #hkgirl #fancyfood #foodie