2024-09-08
餐廳昼月,地址係銅鑼灣謝斐道535號tower535,三樓,餐廳每逢星期三同星期日,都有3小時任飲,仲要超過35款嘅清酒性價比非常高,鍾意飲清酒嘅朋友一定要試吓呢個清酒放題 今日揀咗omakase 20道菜先付三款♥️刺身五點(𩶘魚,劍魚,赤蝦,拖羅,海膽魷魚)赤蝦size非常大,肉質柔軟又結職實,味道鮮甜,色澤仲非常誘人,因為赤蝦嘅外觀有一點紅色,增加了外觀視覺吸引力♥️餐廳今日生蠔沽清,改了帆立貝刺身,非常厚身,鮮甜,咬落有口感,是我非常喜歡的一款刺身♥️茶碗蒸熱辣辣嘅蒸水蛋配上墨魚汁,令到味道更加出眾,雞蛋蒸到非常滑,廚師水準一流水蛋嘅時間蒸到剛剛好,一放入口就已經滑落喉嚨了♥️麵豉湯入面有少量嘅紫菜,同埋一粒非常鮮甜又大粒嘅蜆肉,清清地嘅湯,又熱辣辣,好味♥️赤鱲魚壽司,金目鯛壽司,甘鯛壽司,間白魚壽司,油甘魚壽司,甜蝦壽司,海膽軍艦壽司♥️赤鱲魚肉質鮮嫩,具有自然的甜味,這使得它在口中散發出鮮美的風味,魚肉的質地非常柔滑,咬下去時會感受到細膩的口感,而且赤鱲魚油脂豐富♥️金目鯛魚的質地非常細膩,口感滑順,咬下去是幾乎不需要太用力,能瞬間在口腔內溶化♥️甘鯛肉質鮮美,肉質細緻柔嫩,入口即化,油
今日揀咗omakase 20道菜
先付三款
♥️刺身五點(𩶘魚,劍魚,赤蝦,拖羅,海膽魷魚)
♥️茶碗蒸
♥️甘鯛肉質鮮美,肉質細緻柔嫩,入口即化,油量適中
♥️間白魚魚肉較為清淡,有一種清爽天然的鮮味,肉質柔嫩
♥️油甘魚肉質彈性十足,魚油較多入口非常滑順,和醬油一齊食,更加鮮味
♥️甜蝦肉質鮮美,肉質柔軟細膩,入口咀嚼滲出甜甜的味道,非常鮮甜
♥️海膽軍艦,海膽份量多過壽司飯,非常之多的海膽,入口甘香鮮甜