Three on Canton

Restaurant: Three on Canton
Info:

2023-12-07 3734 views
以為港威酒店係港威大廈,搵到我身水身汗濕淋淋,人家人生路不熟。White wine,三人行每人飲支半白酒係正常不過的事,不醉無歸,飲勝﹗愛爾蘭石蠔、法國生蠔,掛住食忘記食前拍照留念﹗兩者味道鮮味質地達標,不過平庸悶象的沒什麼驚喜。細細薄薄滑滑嫩嫩,天然海水咸配鮮蠔的甜。小龍蝦,真身為淡水螯蝦,是活生生的真蝦,不是謠言所稱係蟲。小龍蝦都係麻辣烹週才吸引,白灼或牛油完全吸引不到我,食到沒精打彩不是味兒。冷蕎麥麵,坐低立即來兩碗冷蕎麥麵打打底。冷蕎麥麵沒冰鎮,接近室溫享用,麵條偏濕而發脹,爽彈度不足。只提供蔥花、芝麻、蒜酥調味,單調低沉的味道。我最愛豉油、蘿蔔蓉、紫菜碎、山葵、薑蓉混合,超級醒胃醒腦香噴噴﹗泰式燒牛肉沙律,硬掘掘乾爭爭的牛肉,差少少假牙都跌出黎﹗凍冰冰酸酸甜甜。海南雞,由七點望到九點都唔見有新雞再出場,已被強姦到體無完膚、亂七八糟,只有雞頭雞尾雞背脊。就算唔補貨都安排同事執返靚仔執返好個賣相,肉酸到好似人家食剩,完全唔會有食客有食慾去試。法式海鮮湯,懷疑係原條三文魚連骨連皮擱淺係個煲度,旁邊仲有龍蝦、青口、甘筍絲點綴。番茄味濃有少少魚腥味,其實離遠已聞得到腥味,淺嚐一呷微暖不

法式海鮮湯,懷疑係原條三文魚連骨連皮擱淺係個煲度,旁邊仲有龍蝦、青口、甘筍絲點綴。番茄味濃有少少魚腥味,其實離遠已聞得到腥味,淺嚐一呷微暖不熱。清蒸多寶魚,如果新鮮出爐應當嫩滑甜美,但保溫了段時間已變得鞋烚烚,唯一可取係啖啖肉大大舊。而且索盡豉油有點咸,其實豉油不如讓食客自己另上更好啦。

泰式湯麵,全部麵搣到碎濕濕,就連出前一丁都要粉碎,見到都唔想食。松葉蟹,細細條瘦猛猛的腳,奀挑鬼命沒什麼肉﹗過熟蟹肉有點粗糙有點乾不嫩滑。珍珠蜆,瘦削扁平不肥美,好采味道夠鮮。波士頓龍蝦,雖然不算鮮嫩爽彈,起碼啖啖肉有蝦味有甘甜蝦膏。半殼青口,比蜆好食得多,彈彈的有海水味,清甜蜆肉富彈性。翡翠螺,平凡普通,勝在夠大。

三文魚刺身、吞拿魚刺身、油甘魚刺身,淡淡然的魚甜味及魚油,不過不失。八爪魚,此道最好味﹗爽脆兼咸香出眾,其他三款悶悶的。蒜蓉蒸魚塊,腍成一劈漿糊,無味魚蓉有強蒜味帶微酸。泰式炒麵,微暖發脹濕濕味淡單調。凍海蝦,雖有點過熟,合格爽甜有汁。螺片小棠菜,帶澀帶生水味小棠菜,腍腍充滿蠔油味的螺片。

羊腩煲,沒有味道的羊軟骨,瘦肉散開,切得薄薄。海底椰燉鱷魚肉湯,味道濃郁有點濁,飲得過但欠鮮味。蘿蔔牛腩湯,油油黏嘴潤喉潤唇,牛味濃郁可口。烤牛肉,幾乎全熟﹗食落嚥韌免強還趙到,牛味不錯,肉汁也不錯。燒羊架,肥到嚇親朕﹗我只食到三份一的瘦肉,免免強強。

焗火雞,我同後生仔廚師講話想要火雞髀,您整隻比我便可以了,不用分開上髀下髀啊﹗最後都只係比我下髀。火雞皮好咸食唔到,最外層雞肉乾硬要咬掉,只有深層淡口白雪雪嫩肉食得到,還嫩嫩的呢。鵝肝多士,硬實的肝似鴨多過似鵝,韌韌的多士有點刮嘴。片皮鴨卷,乾爭爭的皮,硬柴柴的肉。

熱情果芝士蛋糕,連我唔鍾意食甜品既都讚﹗芝士飄香幼滑,真心好味道,我以前都有訂過。藍莓千層蛋糕、朱古力咖啡慕絲,甜品真的出色有睇頭,不容置疑。鮮芒果拿破崙蛋糕,夾到爛晒亂七八糟唔敢食,炒到成堆垃圾咁款那有食慾。其實唔補貨、換新貨都無緊要,環保不要浪費食物麻,但最基本都要安排同事將食物執得整齊靚靚賣相美觀先吸引到食客,對嗎?

葡撻,陣陣蛋香氣襲來,好想食呢﹗但不可以浪費空間,係我胃部的容量。朱古力噴泉火鍋,配各類鮮果,不感興趣。芝士火鍋,我一向都沒怎樣興趣,雖然有腸仔、有炸雞、有炸魚手指,不是全部都是素菜、麵包、薯仔。見到不少甜品或蛋糕係市面上都有得買,而且我間法國餐廳都有訂呢﹗味道、外觀及質素真的很高。
愛爾蘭石蠔、法國生蠔
波士頓龍蝦
法式海鮮湯
清蒸多寶魚
芝士火鍋
泰式湯麵
藍莓千層蛋糕、朱古力咖啡慕絲
鮮芒果拿破崙蛋糕
葡撻
松葉蟹
波士頓龍蝦、松葉蟹
波士頓龍蝦
波士頓龍蝦、半殼青口、翡翠螺
三文魚刺身、吞拿魚刺身、油甘魚刺身
三文魚刺身、吞拿魚刺身、油甘魚刺身、八爪魚
蒜蓉蒸魚塊、凍海蝦、泰式炒麵
清蒸多寶魚、螺片小棠菜
羊腩煲
海底椰燉鱷魚肉湯
蘿蔔牛腩湯
烤牛肉、燒羊架、焗火雞
焗火雞髀
鵝肝多士、片皮鴨卷
熱情果芝士蛋糕
White wine
2023-11-27
$900 (Dinner)