2017-05-07 206 views
朋友知道我鍾意食拉麵,又知我最近未能去東京喇!所以佢誠意推薦我去試一試葵芳呢一間來自日本涉谷的拉麵店,等我止癢。晚了一點到達,不用排隊我點了俺流熟成濃湯拉麵。湯底係用雞骨、豬骨、香葱餚成。這個熟成濃湯比起一般拉麵店的豬骨湯淡味少少,但我可以肯定佢係冇味精,因為食完之後唔會好口渴。以前試過喺其他拉麵店,食完豬骨湯拉麵,飲咗大半公升水。呢度嘅叉燒比一般拉麵店厚三倍,我十分喜歡。玉子還可以,但兩隻蛋一隻靚,一隻唔靚。好多種唔同嘅醬料擺喺枱面,包括梅子醬、柚子胡椒、黑蒜蓉,全部任加,可以自己調製自己碗麵嘅味!不過我今次冇加,想試吓原味。其實朋友係誠意推薦人氣「黑蒜油熟成濃湯拉麵」,不過今日唔想食咁濃味的,下次有機會,會再來嘗試。

晚了一點到達,不用排隊

俺流熟成濃湯拉麵

叉燒
我點了俺流熟成濃湯拉麵。

以前試過喺其他拉麵店,食完豬骨湯拉麵,飲咗大半公升水。

呢度嘅叉燒比一般拉麵店厚三倍,我十分喜歡

玉子
玉子還可以,但兩隻蛋一隻靚,一隻唔靚。

2017-05-06
俺流熟成濃湯拉麵