2023-09-20 1327 views
去金妹記大排檔回味一下之前嘅美食,但事與願違,嘆聲「往事只能回味」﹗豉汁蒸大鱔 $168屬大眾化味道,由於調味是豆豉、蔥花等簡單材料,著重食材是否新鮮及份量是否交足,調味不過不失,份量亦足,是今晚所食的菜式最可以接受嘅一款。冰鎮鮑魚 $38/隻 (2隻起)3年前初次來食時是最驚喜的一款小食,取其肉質夠Q、夠彈牙,配以醬油及Washabi,並以冰鎮住上碟,單是賣相就高分;是晚所食的味道稍有偏差,肉質仍然彈牙,但隱隱有一種說不明的味道夾雜在其中,可能是酒料或其他材料,影響鮑魚原有的鮮味。南北杏菜乾燉豬肺湯(一窩) $168由於食咗下午茶冇幾耐,所以選擇輕食,諗住叫個湯潤吓、並且可以食菜,又有湯渣作一個餸,我一家都鍾意食豬肺,所以但凡見到豬肺湯都會躍躍欲試,喝著第一口湯,天….呀!這家店係咪之前參與「盲搶鹽」,彷彿將整個超巿嘅鹽都搶咗返嚟「醒」客,好似海水咁鹹,完全無法飲,只好食渣就草草了事,心諗就算回應店家又如何?會改善嗎?唉!往事只能「回味」!

豉汁蒸大鱔 $168

冰鎮鮑魚 $38/隻 (2隻起)

南北杏菜乾燉豬肺湯(一窩) $168

唉!往事只能「回味」!