2013-08-12 138 views
拉麵風不斷,呢間已到咗香港一段時間嘅秀拉麵,風頭好似已被其他新拉麵店蓋過。由於去開中環做嘢,所以就幫襯一下。午飯時間,起初店員叫我哋坐門口張枱,唔係就要等。但由於門口太熱,所以我哋決定等。呢個時候另一店員出嚟,佢哋細細聲咁講,討論緊入面有位,俾唔俾我哋坐咁。好彩有呢位店員咋,我哋即刻被安排入坐。同其他拉麵店一樣,都係以唔同顏色去分別拉麵種類。另外有沾麵選擇。午市仲有lunch set。我哋4個人,order咗4款麵share。白秀、赤秀、黑秀湯麵同黑秀沾麵。先嚟嘅係黑秀拉麵。湯底係豬骨湯,有黑醬油喺面。以九州豬骨湯作主打,嘜湯底唔係應該較濃較稠架咩?但呢度嘅湯冇嘜豬骨味,只覺有鹽味,對湯底有點失望。麵嘅texture,雖然揀咗普通,但都覺得有點硬。而且冇嘜麵味。我覺得一碗拉麵最緊要係湯同麵,呢兩方面都做得麻麻,唔怪之得午飯時段都冇排長龍。配料就ok。叉燒夠香亦鬆軟。白秀拉麵就更普通,除咗冇黑醬油外,comment同以上一樣。至於赤秀,order 咗中辣。辣味有啲似中國口味,配上日式豬骨湯底好似有啲格格不入。但以辣度嚟講都算幾辣。基本上3款麵其實差唔多,只係加咗黑醬油同辣醬嘅分別。整體感
白秀、赤秀、黑秀湯麵同黑秀沾麵。
先嚟嘅係黑秀拉麵。
黑秀拉麵
配料就ok。叉燒夠香亦鬆軟。
白秀拉麵
赤秀拉麵
基本上3款麵其實差唔多,只係加咗黑醬油同辣醬嘅分別。整體感覺一般而已,冇嘜特色。
至於黑秀沾麵,更稱唔上有咩特別。只係將麵同湯汁分開,湯汁有點黑醬油同魚介味道,但有頗強嘅蒜味。而湯汁更係稀稀的,不值一試。
黑秀沾麵
環境方面,以黑色為主調,感覺亦新淨整潔。由於open kitchen而師傅又不停燒叉燒嘅關係,店內油煙感較重,冷氣亦唔夠。
總括嚟講,呢度嘅拉麵真係好一般。呢間同樣係來自日本嘅拉麵店,喺依家競爭咁劇烈嘅市場下,應該好好改善一下。
2013-08-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)