2009-10-23 12 views
聽朋友講soho有間尼泊爾餐廳,價錢又唔貴,覺得幾特別,就諗住lunch time去試下。妟晝中環有好多人,成日食飯都好難揾位,呢間餐廳就好好,唔多人,的裝修好有尼泊爾異國風情,牆上有幾張朝聖壁畫,天花掛上傳統的油燈,哈哈,平時午飯只有粥粉麵飯,今日就覺得好新鮮。食物方面:有炸雞、甜薯仔、喜瑪拉餃子、香草魚、奶蛋薄餅、番茄湯、尼泊爾特色炒飯等等… 平時好少有機會食到,好有中東味道。唔識睇餐牌上啲「尼泊爾英文」唔緊要,menu係圖文並茂的,你見到邊幅靚邊碟想食,指一指order 就可以,或者直接問下老闆有咩好介紹,佢好好人,在廚房為客人煮菜係佢太太,聽講兩人從尼泊爾來香港已十多年了,但仍未學好廣東話,兩夫婦一起打理生意,很溫馨呢!臨走,見到個門牌,寫着 “ Come as a customer, leave as a friend!!!” , 感覺是一種久違了的温暖,外邊的老闆,有多少是本着這個心做生意呢?一笑埋單每人$60,百零蚊碌卡都可以,老闆話佢地凌晨都會開門,方便啲人飲完野食宵夜喎!下次一定會再嚟食!

下次一定會再嚟食!
餐廳內觀
Thali Set HK$45
Aloo Parotha HK$32
朝聖壁畫
Mutton Curry HK$55
2009-10-23
$60 (Lunch)
餐廳內觀
Thali Set HK$45