*** 大開眼界炸蛋黃切冬菇蟹既開法«松葉蟹 VS 鱈場蟹»上網睇左呢個比教,即刻心郁郁想試日本出名既蟹,揀左蟹膳餐廳«蟹也歡迎來我»一上到餐廳,仲以為冇開門,之後發現原來係木門一開之後,就會有一大堆蟹出現喺你面前, 蟹生長係陰涼嘅地方, 雖然天氣有點熱,但係入到去即刻會覺得比室溫低 5至6度。兩人一人一個set lunch, 餐廳下層有19個座位,上層係房間可以畀人包房食野。«Tutorital»靚靚笑容姐姐教食蟹, 好簡單食天婦羅, 都會建議客人先食蛋黃, 再食蟹,最後食蔬菜, 食蟹用嘅不同工具又會教你點用, 仲會教你點用筷子食蟹, 最得意嘅係佢會教埋我點樣去將全部蟹肉挑曬出嚟, 以後食蟹都唔使做大嘥鬼,店員將有關於餐廳食物嘅產地,味道都會一一詳細講你知。«蟹肉燉蛋»菜葉,原隻香菇切粒,燉蛋«松葉蟹天婦羅»正常人一食到呢啲天婦羅,第一句會問嘅係點解蛋黃可以做到天婦羅,仲要係流心嗰隻,如果做左媽媽的話,第二句會問松葉蟹點樣可以補留原樣蟹鉗之餘又走到外殼。店員話餐廳亦又自製鹽味綠茶。«香烤鱈場蟹 »咪見到蟹鉗咁多尖的刺棘,其實一啲都唔剌手,海水味較重配檸檬食較好«烏冬火鍋蔬菜盤»皇帝菜
*** 大開眼界
炸蛋黃
切冬菇
蟹既開法

«松葉蟹 VS 鱈場蟹»
上網睇左呢個比教,即刻心郁郁想試日本出名既蟹,揀左蟹膳餐廳

«蟹也歡迎來我»

«Tutorital»

«蟹肉燉蛋»
菜葉,原隻香菇切粒,燉蛋

«松葉蟹天婦羅»

«香烤鱈場蟹 »

«烏冬火鍋蔬菜盤»
皇帝菜,日本VS香港,香港果隻較苦甘味重, 烏冬一小束帶有少少酸味, 以及鹹味, 亦有粉葛打成的透明粉麵, 店員喺烹調之前會問你要爽定係要冧, 冬菇控既我, 對冬菇嘅切法感到非常有興趣, 原來冬菇頂部嘅位置比較影響口感, 所以餐廳會將冬菇頂切走, 亦都係因為餐廳冇二次用途所以會直接掉去,食過後有興趣返屋企試下自己試一試切

«小麥茶»
平時係日本餐廳多數飲綠茶/ 玄米茶,餐廳另具風格,揀左隻冇咩咖啡因既茶比客人,關心客人睡覺質素

«薑味雲呢拿 + 咖啡果凍雪糕球»
餐廳為咗唔畀雪糕咁快溶左,特登將隻裝雪糕嘅碟,提早放喺雪櫃,yummy

烏冬火鍋蔬菜盤

松葉蟹天婦羅