2022-01-07
今日朋友話帶我去佢地頭食飯,叫我自己去御名園,我心諗你當自己係皇后咩,去咩御名園,點知OpenRice一查又真係有喎😂去到餐廳朋友已經開好位等我,碗碟、茶壺都精緻過人,仲有小食添好耐都無飲過湯,叫左個一位用既真功夫豐料靚湯飲下,今日推介係養生黑蒜燉響螺,一打開蓋好香,而且材料多到上湯面,有黑蒜、響螺、雞肉、豬肉,值得飲呀!!金蒜銀絲蒸鮮元貝好抵食,隻隻都大粒,而且新鮮嘅元貝好鮮甜,元貝用蒜蓉粉絲蒸好惹味XO醬翡翠炒深海螺片色香味俱全,XO醬配埋海螺片簡直係鮮上加鮮龍蝦伊麵真係不得之了,勁多龍蝦肉,而且個龍蝦汁用嚟配伊麵一流石岐乳鴿皮薄肉嫩,而且又唔會炸到啲肉乾晒,仲有小小肉汁,幾出色天氣咁冷叫左個生炒臘味糯米飯暖下胃,入面有臘腸、臘肉、蝦米、花生,糯米飯唔會黐埋一舊,仲係一粒粒,我都食左兩碗呀😆最後食左個桃膠西施杏仁茶,又滑又香,為今餐畫上一個完美嘅句號