2017-04-27
趁住幾日復活節假期,就約幾位朋友相出去覓食,幾經商量後,我地今次又揀左呢間餐廳-上次食完之後非常難忘又想再黎食過,於是同朋友提出要求再黎幫襯衫呢度好有格調,裝修好華麗下,環境又非常整潔,餐廳亦設有露台座位,望到馬場景觀,環境及氣氛非常唔錯。呢間餐廳會定期更新餐牌食物,我地去嗰陣係做緊復活節套餐 Easter Goirmet Brunch,我地貪貪地揀左七道菜的套餐。麵包係用麻布袋裝住再放在日本撲葉上面,有特式的設計,麻布袋用途保持麵包嘅溫度,外脆內軟,茶埋火山石上的牛油,麵包味道好香口Amuse Bouche頭盤賣相精緻,上面片狀係芝士片。由廚師在法國親自選購,下面係無花果,口感多汁,濃烈嘅芝士味連無花果的鮮甜味道好匹配,特别又好味!Supreme Sashimi呢道菜係以日本的嘅Toviuo魚配白魚仔刺身,加入左份子料理元素,泡沫效果用左埋純米大吟釀作,兩款刺身入口都非常鮮甜爽口,底層盛放熱情果醬做嘅籽,再配西洋菜汁一齊食,非常清新感覺。Maguro Tartar用全透明的器皿裝住呑拿魚腩他他,當中加左洋蔥碎粒、蒜同埋日本蘿蔔,頂部放了紫色的water pepper,黑色的是竹炭紫菜
呢度好有格調,裝修好華麗下,環境又非常整潔,
餐廳亦設有露台座位,望到馬場景觀,環境及氣氛非常唔錯。
我地貪貪地揀左七道菜的套餐。
外脆內軟,茶埋火山石上的牛油,麵包味道好香口
Amuse Bouche
Supreme Sashimi
泡沫效果用左埋純米大吟釀作,兩款刺身入口都非常鮮甜爽口,
底層盛放熱情果醬做嘅籽,再配西洋菜汁一齊食,非常清新感覺。
Maguro Tartar
頂部放了紫色的water pepper,黑色的是竹炭紫菜,拌勻後吃起來鮮嫩清爽味道,口感強烈。
Blue Rain Scallops
香煎帶子配墨魚汁,配芫茜製成的啫喱,口感軟滑得嚟煎到啱啱好,且吃起來非常香,
口感滑溜同帶微微嘅芫茜清新味道。旁邊藍色橙皮酒整成的啫喱,視覺同味覺好出色。
Razor Clam Beach
以蘇格蘭蟶子,上面用紅燈籠椒製成的醬汁點綴,口感鮮嫩香滑,帶少許香辣味挺惹味,
旁邊粉紅色啫哩係用金目鯛魚頭魚眼製成,而綠色那件air bag像麵包的是用日本昆布紫菜抽真空製成,
配搭蟶子一齊食,一款菜式可嚐幾種唔同食材味道,出色!
Chicken Roulade
用日本赤雞中間捲著Hazel nut慢煮再輕煎,這款雞肉特別在竟然可以唔駛煮到well done咁食,
可看見雞肉仍有少許嫩粉色,雞肉口感嫩滑帶茴香,配埋青草醬味道美極!
White chocolate rock
人生第一次食甜品前要先為甜品噴香水,食用香水是餐廳自行特製的櫻花配玫瑰味道,
還用了精緻的香水玻璃瓶裝著,粉飾到咁不得不寫個服字,噴係白朱古力上增添花香味,
白朱古力帶少許鬆軟口感,加埋一點點的是乳酪,真係Happy ending.
總結:餐廳環境,服務質素,食物味道和菜式賣相都做得相當有水準,仲好有心思。
廚師用心烹調,價錢亦非常合理,當中還可嚐到有分子料理元素的食材,係性價比高的西餐廳,
唔介紹俾朋友真係對呢間餐廳唔住,全因佢地每一個工序,由服務到食材都係誠意之作,激讚!