2016-06-15
雖然餐廳位置比較隔涉, 不過食物嘅質素絕對比得上著名嘅德國餐廳。屯門Das Bier 係一間小店, 大概就只有15個座位, 不過餐廳氣氛輕鬆。黎德國餐廳一定要飲啤酒, 由於成日都飲得過嘅麥啤, 今次就飲了兩款果味既啤酒, 易入口得黎, 酒精成分又低, 冇咁易飲醉就可以食多啲好嘢啦。 第一款係Hoegaarden Rosee, HH48, 3%alc, 呢杯果味啤酒有紅桑子既味道, 飲落甜甜地唔會太酸, 啤酒呈現淡淡嘅粉紅色,仲可以飲到Hoegaarden啤酒陣陣野花香。 推介比鍾意Hoegaarden嘅你哋。第二款係來自比利時嘅士多啤梨果味酒,Strawberry Fruli, $58, 4.1% alc, 雖然酒精成份比頭先嗰杯高, 不過飲落絕對唔覺, 聞落士多啤梨味好重, 而且甜味相對較甜, 充滿士多啤梨果香。德國腸拼盆$158, 呢個大嘅德國腸拼盤有五種腸仔款式, 每款腸既味道都各有不同, 分別有牛肉腸同豬肉腸, 我最鍾意就係肥溜溜白色嘅牛肉腸, 每款腸都非常之juicy, 點埋蜜糖芥末籽醬, 鹹鹹酸酸就更加開胃。 不過拼盤嘅份量都相當之大, 假如兩個人食嘅話就建議叫細嘅拼盤喇~
另外燒紐西蘭羊架都唔錯
整體嚟講呢間細細既德國餐廳相當不錯, 舖仔細細但係氣氛都算唔錯。