2018-05-24 146 views
其實不嬲都係帝苑酒店Inagiku 嘅常客,不過最近香港興食omakase, 就決定去比較出名嗰幾間試吓!其中鮨文同鮨正都唔錯! 👌🏻而今次就決定跟住去試下呢間鮨鶴! 結果簡直係徹底失望而回😞👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻1)刺身,有骨! 我諗,呢一個係作為壽司師傅可以犯嘅一個最低級,亦都係最不能接受嘅錯處!一個連普通壽司店都不會有的錯處,更何況我依家係比緊$1500去食既omakase🤷🏻‍♀️重點係,我哋同經理反映,經理話會立即入去同壽司師傅講,但當個壽司師傅出嚟,一啲想同我地交代既意慾都冇.........😳2)食過咁多間omakase, 壽司師傅都會為每一件刺身同壽司作出講解,包括食材嘅名稱、來源等等!但係在鮨鶴,你可以不用期望!壽司師傅「心情好」嘅時候,或者可能會用好似冷氣機風聲咁細聲,好似法拉利咁快嘅速度,拋下幾隻字!當然,亦唔使期望壽司師傅會望住你講個幾隻字!🙌另外,呢一位壽司師傅每整完一件壽司,都會消失一段時間,再出嚟一次過整兩三件壽司,放晒喺你面前,跟住又會消失!3)開始之前,壽司師傅同職員都冇問過我哋有咩食材係唔食既!都算啦,唯有我哋自己同經理講!我朋友已經 講眀唔食拖

而今次就決定跟住去試下呢間鮨鶴! 結果簡直係徹底失望而回😞
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

1)刺身,有骨!

2)食過咁多間omakase, 壽司師傅都會為每一件刺身壽司作出講解,包括食材嘅名稱、來源等等!但係在鮨鶴,你可以不用期望!

3)開始之前,壽司師傅同職員都冇問過我哋有咩食材係唔食既!都算啦,唯有我哋自己同經理講!我朋友已經 講眀唔食拖羅,但結果最後還是上了一件炙燒拖羅壽司!而壽司師傅放下這件壽司,沒有一點說明或介紹就走了!所以我朋友是已經將壽司放入口,才發現這是一件拖羅壽司🤦🏻‍♀️😡

4)最後,連環境亦扣分!環境實在太暗,太細,太窄!坐得一d都唔舒服,咁又點樣享受食材?
- - - - - - -
結論:
食Omakase 應有嘅嘢,鮨鶴都冇!
食Omakase 唔應有嘅嘢,鮨鶴都有!

就算唔同Inagiku, 鮨文同鮨正 比較,我認為鮨鶴連千両都不如😤

$1500 (Dinner)