2018-11-07
好耐無踏足翠榮喇﹗最初老闆老闆娘都似乎唔多認得我,好采講多兩句開始有點印象。女友駕臨,剛剛老闆還不肯給我兩個鍋,有點怨言諸多推躺,得兩檯客又不是很忙,現在無問題啦。舊地重遊,新增多樣食材喎,仲有少量海鮮供應添。藥膳醉雞鍋半隻,多年來第一次,我每次不是勁辣奇味雞就是勁辣胡椒雞。醉?完全聞唔到亦飲唔到酒味喎,試來幾口頭啖湯,同預計一樣沒怎麼味道。打完一輪到中場時間完全不同,甜美紅棗杞子圓肉搭藥材雞湯味道,可口濃郁。到完全前再飲多碗,極霸道的紅棗甜味,喜歡甜的一定拍爛手掌,似乎我煮既藥膳醉雞鍋比較高質。浸出來的雞肉格外嫩滑多汁,吸收藥材甜湯後使得味道更加美麗,滾埋我最愛的勁辣指天椒豉油即刻食多幾舊。花蛤公,自攜食材付加工費便可。大大隻活活即烚,肥嘟嘟脹卜卜嫩滑爆汁鮮甜無比。順路經過太和街市都打定輸數一間海鮮檔都無架喇,碰碰運氣吧。居然還有兩檔未執笠,真係辛苦晒,不過沒什麼特別的海鮮。肥嬸推介三點蟹、紅蟹,我話太細隻喇,肥嬸驚訝地道咁都細隻?心諗仲細隻過我掌心喎,蟹仔來的,我食開最少一斤重架。奇味雞鍋半隻中辣小麻加豬腩肉片,雙煲齊發,起雙飛梗係無得頂啦,多種享受喎。乾又有,濕又有,實在太高興咯
奇味雞鍋半隻中辣小麻加豬腩肉片,雙煲齊發,起雙飛梗係無得頂啦,多種享受喎。乾又有,濕又有,實在太高興咯。女友不牛不內臟,平時我會兜埋豬膶炒,多份肉香肉甜味道,十足啫啫雞煲。加腩片也不錯,油脂溶入雞鍋中,添加甘甜肉味,更香更惹味,生息不少。
味菜比以往多成倍,芫茜、白洋蔥、紫洋蔥、芹菜,將所有雞所有豬都被隱藏其中,尋寶一樣兜來兜去玩得好開心啊﹗焦香雞件醃味濃散發香菜清新味,帶著辣辣奇味汁刺激開胃舔舔嘴,豬腩肉片十足煙肉質感,只是沒有煙燻過啫,脂肪位彈彈,瘦肉位韌韌,幸好豬味動人甜味,索埋雞味辣味混得別有一番風味。
讚岐烏冬,奇味雞都差不多全部消滅,可以炒個烏冬嘆下。師傅烚得太耐啊,太濕太腍,超級索油索辣,辣度即時提升好幾倍,大大注嚥韌黏黏啜入口,無比辣味直衝腦袋,頭皮汗珠一串串,熱力由胃部散發再運行全身,毫不興奮無比出晒汗。第二碗已無第一碗那麼辣咯,大部份辣汁已被第一碗索掉。
魚腐,腐皮香口嚥韌一咬湯汁飛射軟綿綿好好食。鱈魚豆腐,半彈不爽,微微魚香。芝士獅子狗魚蛋,真名叫做竹輪,從來未食過空心釀芝士既獅子狗魚蛋,好味喎﹗芝心丸,流心甜甜又咸香,魚蛋外就普通一點。
蘿蔔片,薄薄非常大片,太薄反而食不到爆汁的感覺,我唯有摺埋食味道正好多。西班牙黑毛豬腩細,比普通豬肉腩片好食又高質多倍啦。清香豬甜味道,肥膏爽彈非凡,鮮嫩多汁好好味。辣炒出前一丁,fried spicy noodles with my love ﹗白烚麵炒極都無味,無汁得油炒極都係無味,早知落味粉撈啦。