2021-07-25 444 views
酒筷子係大角咀一間新派中菜,雖然佢個位置唔近地鐵站比較吊腳,門面又唔特別顯眼,但估唔到佢地嘅嘅菜式唔單止好食,仲係而家喺出面買少見少嘅心機功夫菜,但人均都係二百幾蚊已經食得飽人,性價比非常高。由酒筷子地下入口要沿樓梯上去一樓先真正進入餐廳,店面唔算大,大約坐倒十枱八枱,不過每枱都唔會相隔得太近。醬瓜小紅茄($58) - 左邊係用醬油醃過嘅白蘿蔔,食落非常爽脆,右邊嘅小紅茄係去左衣再用話梅水浸過,所以除左番茄嘅酸味仲多左話梅嘅甜甜地味,開胃又好食。清酒鵝肝($128) - 哩個鵝肝侍應介紹係法國貨,雖然佢唔似西餐咁煎過,不過一樣有入口即溶嘅感覺,但食落係完全唔油膩同埋有好香清酒味,清酒味係啱啱好唔會太重,超正!羊肚菌菊花羹($68/位) - 用豆腐切成菊花雖然靚但唔算罕見,哩個湯最特別係湯入面仲有蒸蛋同鵝肝,兩者都仲好嫩滑唔會過老。原來大廚係先將蛋蒸熟,但加入雞湯、羊肚菌、鵝肝同豆腐一齊燉,比起就咁將所有食材掉晒落煲度一齊燉功夫多好多。雞湯味道濃甜,唔會太油,羊肚菌出名有益,都有兩條。醬皇安格斯牛($228) - 安格斯牛好大份,差唔多有成隻前臂咁長,平時出面食西餐,哩個價錢一定食唔倒哩

醬瓜小紅茄
清酒鵝肝
羊肚菌菊花羹
雞湯味道濃甜,唔會太油,羊肚菌出名有益,都有兩條。
羊肚菌菊花羹
醬皇安格斯牛($228) - 安格斯牛好大份,差唔多有成隻前臂咁長,平時出面食西餐,哩個價錢一定食唔倒哩個份量。安格斯牛厚薄適中,唔會太薄肉質好嫩腍。
醬皇安格斯牛
肉質呈玫紅色,仲有少少血水浸出,應該大約係五成熟,侍應介紹牛肉係慢煮過之後再煎,難怪食落去感到外表係帶少少微脆嘅。另外旁邊嘅係用安格斯牛頭頭尾尾切成嘅牛粒再同紅椒、西芹、雞脾菇一齊炒,食落好香黑松露味。
醬皇安格斯牛
淮陽炒飯($138) - 哩個炒飯加左蛋絲、蔥花、叉燒、冬菇、蝦粒、蜆肉、馬蹄、火腿......好多唔同嘅食材落去炒,全部切到細細粒,飯炒得好鬆唔會痴埋一舊,但又唔會覺得好油咁。
淮陽炒飯
總結,菜式水準好高,加上睇得出全部都係落左好多心機嘅功夫菜,但價錢就同連鎖茶樓都係差唔多,非常值得一試。
Other Info. : 茗茶:$12/位,冇花生小食等收費
$273 (Dinner)
醬瓜小紅茄
清酒鵝肝